От х:

Днес в x:

В Световния ден на врабчето-20 март стартира 8-то издание на кампанията ,,Ние броим врабчетата“

20 март е обявен за Световен ден на врабчето. Всяка година хора от цял свят отправят поглед към една любима и близка до домовете ни птица на този ден.

Световният ден на врабчето се провежда за пръв път през 2010 г. по инициатива на Дружеството „Природа завинаги“ в Индия. Целта му е да се обърне внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета на планетата. В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете.

Затова от няколко години, в световен мащаб, включително и в България се извършва преброяване на врабчетата. Именно на днешния ден Българското дружество за защита на птиците, която е водещата организация у нас на инициативата, дава старт и на кампанията ,,Ние броим врабчетата“. До 27 април, когато е същинският ден, планиран за преброяване, ще има редица информационни срещи в страната. И през тази кампания врабчета ще се броят и в Хасково. Отчитането на преброените птици става през онлайн платформата на инициативата.

Тези, които са участвали в преброяването в предходните осем години, най-добре е сега да броят на същото място, където са регистрирали птици, тъй като мониторингът би бил по-точен, съветват орнитолозите.

И дори, ако на пръв поглед темата ни се вижда леко лежерна, всъщност преброяването на врабците е важна екологична мисия.

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. За много от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни помага да се свържем с природата и дивия свят. В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското. Представените резултати от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България на БДЗП през 2023 г. обаче сочат доста тревожна тенденция. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 52% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини