От х:

Днес в x:

Пекин поиска още по-голяма близост с Кремъл, доволен от ''новия модел на отношения''

Никога няма да позволим Тайван да се отдели от родината, стремим се към перспективата за мирно обединение, заяви китайският външен министър Ван И
Пекин даде заявка за още по-голяма близост с Кремъл. Днес в китайския парламент външният министър Ван И заяви, че Китай „желае да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството“.

Броени дни след началото на войната в Украйна през 2022 г. Китай и Русия обявиха партньорство „без граници“ по време на визита на руския президент Владимир Путин в Пекин.

Днес, 2 години по-късно, Ван И коментира, че двете страни са създали нов модел на отношения между големи страни, напълно различен от остарелия подход от времето на Студената война, основаващ се на принципите на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост срещу трети страни, предаде БТА.

Според китайския външен министър чрез този нов модел Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. „Изправен пред нестабилна и сложна международна обстановка, Китай решително ще бъде сила на мира, стабилността и напредъка в света“, заяви Ван И.

Той направи своето изявление по време на годишната сесия на китайския парламент, което е главното политическо събитие на годината в Китай, защото по традиция дава възможност на правителството да представи в основни линии своята икономическа и дипломатическа политика. Пресконференцията на Ван И се следи с особено внимание, за да се разбере каква е позицията на Китай по някои важни международни въпроси като войната в Украйна, китайско-американските отношения и отношенията между Пекин и Тайван, отбелязват световните агенции.

„Ние сме решително против всякаква хегемония и сплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и интересите си от развиване на страната“, каза в речта си китайският външен министър.

Китайско-американските връзки пострадаха в последните години поради противоречие по редица въпроси: отношенията с Тайван, търговията, съперничеството в областта на новите технологии, борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион, ситуацията в Южнокитайско море и правата на човека, пише Ройтерс.

„САЩ обвиняват Китай под всякакъв претекст. Средствата за оказване на натиск върху Китай непрекъснато се обновяват, а списъкът с едностранни санкции непрестанно се разширява. САЩ продължават да имат погрешна представа за Китай и все още не са изпълнили обещанията си въпреки постигнатия напредък след срещата на президентите Джо Байдън и Си Цзинпин през ноември миналата година“, каза в речта си китайският външен министър.

Ван И заяви, че нарастващото политическо влияние на Пекин в света понякога предизвиква търкания с другите големи сили. По думите му Китай е критикуван от Запада, и особено от европейците, например за позицията му за Украйна.

Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, Пекин така и не е осъдил публично Русия. Пекин се стреми да се наложи като неутрална страна във войната, но стратегическото му партньорство с Москва се засили от началото на конфликта, отбелязва Франс прес.

Относно Тайван китайският външен министър заяви, че Пекин се стреми към „перспективата за мирно обединение“.

„Червената ни линия също е пределно ясна - никога няма да позволим Тайван да се отдели от родината. Сигурността в Тайванския проток се диктува от спазването на принципа за „Един Китай“, каза още Ван И.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини