От х:

Днес в x:

Камбанарията в Хасково беше осветена в синьо в подкрепа на кампанията за отбелязване на Световния ден на редките болести

Община Хасково за поредна година се включи в кампанията по повод Световния ден на редките болести, която се отбеляза в последния ден на февруари. Снощи камбанарията в парк Ямача беше осветена в синьо, който е един от цветовете на кампанията „6000 причини за действие“.

Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото по темата за редките болести, както и да постави ключови въпроси, свързани с подобряване на възможностите за навременна диагностика, достъпа до съвременно лечение на пациентите и приемане на Национален план за редките болести в България, който да обезпечи нуждите на обществото и медицинската общност в тази сфера.

Кампанията се организира от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 49-то Народно събрание. 

В света са известни над 6000 редки болести, като 72% от тях са генетични и близо 70% се проявяват още в детска възраст. В България са регистрирани едва 200 редки заболявания, като поради липса на регистри е трудно да се каже какъв е реалният брой на пациентите. Смята се, че редките болести засягат повече от 350 000 българи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини