От х:

Днес в x:

Олимпийски неволи в Париж - чанта с планове за сигурност изчезна от влак

От влак на парижката гара "Gare du Nord" е открадната чанта, в която в точно този злополучен момент се намират компютър и две USB "карти памет" с полицейски планове за сигурността на Олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г.

Това не е сюжет от филм, а реалността на 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

Чантата принадлежи на 56-годишен служител по киберсигурността в кметството на столицата, съобщи френското издание BFM.

Той я бил поставил в багажното отделение над седалката си, но тъй като влакът му закъснявал, французинът решил да се прехвърли на друг. Това е моментът, в който е открил кражбата.

Прокуратурата на Париж потвърди, че откраднатите USB "карти памет" са съдържали бележки, свързани с организацията на движението в столицата по време на Олимпийските игри, но не и с устройствата за сигурност.

Регионалната транспортна полиция вече е предприела разследване, което включва анализ на записите от видеонаблюдението на Gare du Nord.

По време на Олимпийските игри, които ще се проведат от 26 юли до 11 август тази година, 2000 служители на общинската полиция ще бъдат разположени из многомилионния град, с цел опазване на реда и сигурността на туристите.

Междувременно стана ясно, че властите в Париж обмислят да направят проверка на балконите и балюстрадите на хиляди сгради покрай река Сена.

Инспекциите на инфраструктурата край реката са провокирани от предупреждения на експерти, че бетонните съоръжения могат да се срутят под тежестта на зрителите на церемонията по откриването на Игрите.

"Трябва да сме абсолютно сигурни, че балконите ще издържат на допълнителната тежест и че балюстрадите са здраво закрепени, за да избегнем инциденти", заяви Оливие Принсивал от Асоциацията на професионалистите в областта на недвижимите имоти FNAIM агенция Франс прес.

Сградите, за които става дума, често са на поне 150 и повече години.

Плановете за церемонията по откриването на 26 юли включват феерия на вода - повече от 10 000 спортисти и представители на националните отбори ще плават по Сена с над 160 открити лодки. Очаква се на бреговете на реката да се съберат 300 000 зрители.

  • Градското плуване е забранено в продължение на цял век заради мръсната вода, но тази година то ще бъде ключов акцент от програмата на Олимпиадата, благодарение на възстановителен проект на стойност 1,4 милиарда евро, обявен за успешен.

По принцип балконите на парижките сгради от края на XIX в. трябва да издържат тежест от 350 kg/m2, което се равнява на теглото средно на трима възрастни, но властите се опасяват, че лоша поддръжка и пренаселване могат да доведат до пропадане на някои от тях.

През 2016 г. четирима души загинаха в град Анже, Западна Франция, след като балкон се срути по време на парти, а през май миналата година двама души бяха тежко ранени, когато балюстрада и част от балкон пропаднаха в 15-и район на Париж, припомня "The Guardian".

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини