От х:

Днес в x:

Надежди за интрига и рекорден брой стартове: започва новият сезон във Формула 1

Ще се завърне ли интригата във Формула 1 в сезона с рекордно голям брой стартове - това беше основният въпрос, задаван, докато траеше паузата между 2023 и 2024 г. Само 96 дни след края на миналия сезон днес болидите се завръщат на пистата за тренировките преди Гран при на Бахрейн.

Именно пистата "Сахир" ще даде началото на сезон 2024, който включва рекордните 24 старта.

През миналата година Макс Верстапен от "Ред бул" подобри куп рекорди, като спечели 19 от общо 22 старта. Единствено "Ферари" наруши хегемонията на "биковете", като се добра до една победа. Сега всички погледи са насочени отново към световните шампиони от "Ред бул", които сами вдигнаха летвата високо.

Сезонът стартира с две поредни надпревари в Близкия изток - Бахрейн и Саудитска Арабия, а различното е, че те са в събота. Причината е религиозна, като от 10 март започва свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Заради това Гран при на Саудитска Арабия в Джеда трябва да бъде изместен с ден по-рано, а по правилата на Международната автомобилна федерация (ФИА) между състезанията трябва да има поне седмица, така се измества и Гран при на Бахрейн.

Първият старт е в събота от 17 ч. българско време. И тази година състезанията ще се излъчват по "Диема Спорт".

Зимната пауза от своя страна не беше лишена от събития. Бомбата хвърлиха "Ферари", които обявиха, че от 2025 г. привличат в редиците си 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън. Интересно беше и в "Ред бул", където шефът на отбора Кристиан Хорнър беше разследван за "неприемливо поведение" спрямо служителка.

Маратонският сезон

За втора поредна година Формула 1 започва с амбициозния план да проведе 24 състезания в рамките на един сезон. Такъв беше замисълът и през 2023-та, когато обаче състезанията в Китай и Емилия-Романя (на пистата "Имола") отпаднаха.

Сега нагласите са всичко да мине план, а освен това за четвърти път сезонът ще завърши през декември. Финалът тази година е предвиден за 8 декември на пистата "Яс Марина" в Абу Даби.

Маратонският сезон доведе до много коментари, а повечето от пилотите не са доволни. Пръв в тази насока се изказа световният шампион Верстапен: "От моя страна съм го казвал и преди - това не е приемливо. Много обичам да се състезавам и го правя често и извън Формула 1. Но ако хората в спорта започнат да намаляват кариерата си, защото им идва твърде много, това е жалко. Надявам се, разбира се, да можем да променим това в бъдеще."

Двукратният първенец Фернандо Алонсо, който е на 42 години, припомни, че в началото на кариерата му стартовете са били 16. "След това станаха 18, когато "Либърти" (собствениците на спорта) дойдоха, ги направиха 20 и обявиха, че това е абсолютният таван. Дори световният шампион смята, че този сезон ще бъде дълъг. Представете си за нас останалите, ходим на състезания през втората половина за нищо, няма стимул да се борим за каквото и да било."

Календарът включва някои промени като завръщането на Китай (21 април). Състезанието за Гран при на Япония пък е преместено доста по-рано и ще е на 7 април.

От "Либърти медия" и ФИА премахват т.нар. тройни уикенди (състезания в три поредни седмици), но за сметка на това има по три старта през март, април, май, юни, юли и септември. Запазва се и традиционната 4-седмична лятна пауза, която е между 28 юли и 25 август (Гран при на Белгия и Гран при на Нидерландия).

"Ред бул" срещу "Ферари" - какво показаха тестовете

Ще има ли битка за титлата и може ли "Ферари" да конкурира "Ред бул", попитаха експертите преди Гран при на Бахрейн. Състезанието на пистата "Сахир" не се провежда на сляпо, тъй като именно на него са предсезонните тестове.

В тях, учудващо или не, "Ферари" беше пред "Ред бул". Пилотите на Скудерията Карлос Сайнц и Шарл Льоклер станаха автори на двете най-бързи обиколки в тридневните изпитания.

Испанецът Сайнц единствен слезе под границата от 1:30 минути за обиколка, като направи 1:29.921 във втория ден от тестовете. Ден по-късно Льоклер записа 1:30.322 с болида SF-24. За сметка на това пилотите на "Ред бул" записаха най-добрите си обиколки в диапазона 1:30.600-1:30.700.

"Тестовете едновременно показват много и скриват много. Реалната скорост ще се види в квалификационни и състезателни условия, а вероятно дори и след първите два-три старта", припомни дългогодишният технически директор на различни отбори Гари Андерсън.

Много от болидите са променени, като от "Ферари" съобщиха, че са преработили всяка област от своя.

Експерти отчитат, че спрямо миналогодишните тестове болидът на "Ферари" е с 10 км/ч по-ниска максимална скорост - 315 срещу 325 през 2023 г. Въпреки че засега SF-24 отстъпва и с 8 км/ч в бързите завои, то записва по-бърза обиколка от предшественика си.

"Това вероятно показва, че "Ферари" има накъде да развива болида си, но основата е добра. А това винаги е много важно", коментира още Андерсън.

При "Ред бул" разликите като скорост са минимални - с 3 км/ч по-ниска максимална (320 срещу 323), с два по-ниска в бързите завои и с три по-висока в бавните, но за сметка на това обиколката е с близо секунда по-бавна от тази през 2023 г.

Мнозина са убедени, че от шампионския отбор крият скоростта си.

Последният сезон на Хамилтън в "Мерцедес"

Сезон 2024 е чакан с огромен интерес и заради факта, че е последен на Люис Хамилтън в тима на "Мерцедес". В цялата си кариера дотук британецът е карал болиди, които са задвижвани от германския производител - първо беше в "Макларън", където стана шампион през 2008 г., а след това премина в "Мерцедес" и спечели още шест титли.

Предстоящото преминаване във "Ферари" е изненада за мнозина, макар Хамилтън никога да не е крил, че мечтае да кара за италианския отбор. Пред него е и предизвикателството да опита да стане шампион с трети различен тим и да бъде едва вторият, печелил с двата най-успешни конструктора - "Ферари" и "Макларън" (това е правил само Ники Лауда - бел. авт.).

Британецът описа това като най-трудното решение в живота си, но също така заяви, че е мотивиран да завърши по най-добрия начин с "Мерцедес".

"Сребърните стрели" от своя страна показаха задоволство от темпото си в тестовете, а очакванията са болидът W15 да им позволи да бъдат по-близо до челото.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини