От х:

Днес в x:

От антигерой до символ на цяло поколение: Наследството на Кърт Кобейн

За милионите фенове на Nirvana Кърт Кобейн беше символ на своето поколение. Но не по елементарно обяснения начин, защото животът и музиката му бяха много по-сложни и по-разкъсвани от напрежение, отколкото мнозина можеха да си обяснят. Неговите 27 години включваха ирония и объркване, които не се вписваха лесно в конвенционалната мъдрост на Поколението X. Поколението X беше предназначено да бъде "поколение от лентяи". Главният "лентяй" обаче изживяваше мечтата на юпито: женен, с луксозно имение за 1,1 милиона долара с градина, в която да играе дъщеря му, и съседи заемащи най-високите позиции в компании като Microsoft и Boeing.

Оказва се обаче, че този дом не е убежище за Кърт Кобейн, момчето, дошло от нищото и превърнало се в световна звезда и милионер. Затова един ден, закътан вътре в къщата с изглед към езерото, той изпълва вените си с хероин, пише разхвърляното си предсмъртно писмо и нанася толкова много щети на главата си, че полицията може да идентифицира тялото му само чрез пръстовите му отпечатъци.

В самоубийственото си писмо той не се оплаква от СПИН, развод, бездомност или други неща, за които се твърди, че занимават поколението след 1965 г. В него се говори за хронично стомашно заболяване, което Кобейн винаги е казвал, че го е подтикнало да започне да използва хероин, "за да се лекува".

Известно е, че безжизненото тяло на рок звездата е открито с опряна на гърдите пушка на 8 април 1994 г. - но никой все още не може да бъде сигурен кога или може би кой е натиснал спусъка. Експертите датират смъртта на Кобейн с три дни по-рано, но докато опроверганите конспиративни теоретици продължават да се съмняват в "кой?", близо 30 години след тази дата, може би истинската мистерия е "защо?". Въпреки наличието на зловещо предсмъртно писмо перспективата от четвърт век не е помогнала на света да обясни защо вокалистът на променящата епохата американска рок група Nirvana - тогава един от най-известните хора на планетата - би избрал да сложи край на живота си. И както показват неотдавнашните самоубийства на гръндж съвременниците на Кобейн - Крис Корнел, Честър Бенингтън от Linkin Park, диджеят и музикант Авичи и фронтменът на Prodigy Кийт Флинт, има малък напредък в справянето със зависимостите и психичното здраве в света на музиката.

Според мнозина самоубийството на Кобейн завинаги ще засенчи работата му, ще замърси наследството му и ще оформи оценката на всяка публика за неговите постижения. Въпреки това дори и най-уравновесеният историк би повел тежка борба, ако иска да омаловажи културното влияние на Кобейн. Преди Nirvana "алтернативната музика" беше точно това - остри, независими песни, продавани в специализирани магазини или поръчвани по пощата - "алтернатива" на мейнстрийма. Най-трайното влияние на Кобейн винаги ще бъде предоставянето на сурова, мръсна, ядосана, музика към публиката... и към MTV. Гръндж вълната, начело с Кобейн, изхвърли попа и рока от 80-те години на миналия век и даде път на съвременната китарна музика, която продължава да звучи ощ в музиката на Korn, Linkin Park и Nickelback до ранните Radiohead и отвъд тях.

Не е лесно за никого да служи като говорител на едно поколение, но Кобейн изглежда направи така, че неприспособеното недоволство и медийният антагонизъм да изглеждат форма на изкуство. Диапазонът гръндж облекла от висок клас на Марк Джейкъбс може да няма много общо с "парцаливите" дрехи на Кобейн, които са го вдъхновили - но подобно на тениска на Че Гевара или Боб Марли, изображението на Кърт днес представлява изявление, което е по-скоро културно, отколкото музикално.

Били Корган от Smashing Pumpkins определи Кобейн като "Майкъл Джордан на нашето поколение", заявявайки, че е отворил вратата за всички в алтернативната рок сцена от 90-те години. Ларс Улрих от Metallica разсъждава върху влиянието му, казвайки, че "с Кърт Кобейн чувствахте, че се свързвате с истинския човек, а не с представата за това кой е той - не се свързвате с изображение или произведена изрезка. Усещахте, че между вас и него нямаше нищо - беше сърце до сърце. Има много малко хора, които имат тази способност".

Размишлявайки върху смъртта на Кобейн повече от 10 години по-късно, Ерик Олсън от MSNBC пише: "През изминалото десетилетие Кобейн, дребен, крехък, но красив мъж в живота, се превърна в абстрактна икона на Поколението X, разглеждана от мнозина като "последната истинска рок звезда" "... месия и мъченик, чието всяко изказване е било грабвано и анализирано."

Освен музиката, най-ценното наследство, което Кърт остави след себе си, е дъщеря му Франсис Бийн Кобейн. Да си дъщеря на такава легенда, с подобна трагична история, съвсем не е лесно. Особено, когато имаш за майка не по-малко скандалната Кортни Лав, която през години също се бори с многобройните дяволи в живота си.

Миналата година, в края на октомври, Франсис като че ли най-накрая намери щастието в личния си живот. Самоопределяща се като модел и визуален артист тя се омъжи за втори път за Райли Хоук, 30-годишният син на легендата в скейтборда Тони Хоук.

Преди година Франсис отпразнува своя 30-ти рожден ден, като триумфално публикува "Успях!" в Instagram. Но шансовете да оцелее, определено бяха срещу нея от самото начало.

Скандална статия от 1992 г. във Vanity Fair твърди, че родителите й са наркомани и че Лав е употребявала хероин, докато е била бременна с нея. Тъй като обвиненията в историята бяха счетени за изключително сериозни, Франсис беше временно отнета от грижите на родителите си малко след раждането си. След като първоначално отрича, че е използвала наркотици, докато е била бременна - и дори отчасти обвинява статията за самоубийството на Кърт, през 2011 г. Кортни Лав в крайна сметка признава всичко. "Да, вярно е, използвах хероин през първите три седмици от бременността си - но какво, по дяволите!? Тогава дори не знаех, че съм бременна! Също така дръпнах няколко пъти от цигара, но през повечето от тези девет месеца ходех с никотинови лепенки по цялото тяло. Когато имаш бебе в себе си, няма да взимаш наркотици или да правиш нещо глупаво", обясни тогава Лав.

Животът на Франсис обаче не става по-лесен. Баща й се застрелва, когато тя е едва на около 20 месеца. Отношенията с майка й през годините също са много проблемни. През 2009 г. 17-годишната тогава Франсис подава ограничителна заповед срещу нея във Върховния съд на Лос Анджелис, твърдейки, че са се сбили и че майка й "съществува от... ксанакс, адерал, захар и цигари".

През 2003 г. Лав изгуби попечителството над Франсис за втори път, след като беше арестувана за проникване в дома на тогавашния си приятел и, според People, предозирала хапчета за болка и отправила заплаха за самоубийство. По това време Уенди Кобейн, майката на Кърт, става настойник на Франсис, а сестрата на Кърт Ким също помага в грижите за момичето, която тогава е на 11 години. Лав си върна попечителството едва две години по-късно, след престой в рехабилитация.

През 2018 г. Франсис разкри, че самата тя е трезва от две години, като написа в Instagram: "Ежедневна битка е да присъстваш на всички болезнени, базарни, трагични, прецакани неща, които някога са се случвали или ще се случат ."

Дъщерята на Кобейн премина през жесток хаос и когато се омъжи за амбициозния рокер Исая Силва през 2014 г., брак, приключил с объркан развод през 2016 г. Тя загуби съдебна битка за една от най-известните китари на баща си, на която той свири по време на MTV "Unplugged" на Nirvana през 1993 г., тъй като съдията подкрепя твърдението на Силва, че Франсис му я е подарила като сватбен подарък. Китарата беше продадена на търг за рекордните 6 милиона долара през 2020 г.

Въпреки тежкото й минало, хора, които познават Франсис - включително източник, близък до семейството на новия съпруг Райли Хоук - казват, че тя е "изненадващо нормална и лесно приспособима".

Все още не е ясно колко "струва" днес Франсис, която има контрол над правата върху името и образа на покойния си баща. Кърт почина без да е направил завещание, като имуществото му се оценява на около 450 милиона долара. През 2010 г. беше съобщено, че дъщеря му е наследила 37% от цялото му имущество.

Въпреки скандалния си имидж, Кортни Лав не е лошият човек, за когото хората я мислят. Според частния бодигард Дейв Назарян, когото тя наела, за да пази Франсис по време на изнасянето от общия й дом с бившия й съпруг, вдовицата на Кобейн притежава много положителни качества.

"Кортни е имала много възходи и падения и знаех за много неща, които се случиха с нея, защото сме водили стотици разговори през годините. Тя е страхотно човешко същество. Има брилянтен ум, брилянтен писател е и знае как да накара нещата да се случат", заявява Назарян и допълва, че Франсис е имала много по-добро възпитание, отколкото повечето хора вероятно си мислят.

"Франсис беше защитена и обгрижвана от хората, с които беше", каза той. "Тя беше държана далеч от светлината на прожекторите, получи страхотно образование и беше обичана. Имаше няколко неравности по пътя с майка й, но Франсис винаги е била обичана и тя обича майка си."

Миналата година на 30-ия си рожден ден дъщерята на Кърт Кобейн изглеждаше изненадана, че все още е жива и процъфтяваща. "Честно казано, 20-годишната Франсис не беше сигурна, че това ще се случи. По онова време вътрешното чувство на дълбока ненавист към себе си, продиктувано от несигурност, разрушителни механизми за справяне и повече травма, отколкото тялото или мозъкът ми знаеха как да се справят, ме информира как виждах себе си и света; през призмата на негодувание за това, че съм въведена в живот, който привидно е привлякъл толкова много хаос и болка, свързана със скръбта, която се чувстваше неизбежна", написа тя в Instagram.

Тя също публикува вдъхновяваща бележка за себе си и своите 1,5 милиона последователи в Instagram на 31-ия си рожден ден през август, като написа отчасти: "Простете на себе си и на другите, че не винаги знаете точно как да се справите с хората. Пуснете това, което не можете да контролирате, което е почти всичко. Прегърнете контрола върху това, което можете да харесате, вашата перспектива и избор."

Да, Кърт Кобейн си отиде, но завеща много от себе си - както в музиката, така и в живота си. Той не успя да се приспособи към света, който го заобикаляше, но си тръгна, знаейки, че е обичан. Обичан от феновете си, обичан и от най-близките си хора. Той също ги обичаше, но така и не намери начин да си върне страстта, която да успее да го издърпа нагоре и да го накара да продължи напред.

Източник: http://life.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини