От х:

Днес в x:

Историческо споразумение: Германия ще предостави военна подкрепа на Украйна за 1,22 млрд. долара

Като част от споразумение за сигурност, подписано между Германия и Украйна, Берлин е подготвил допълнителен пакет за военна помощ на стойност 1,13 милиарда евро (1,22 милиарда долара), който е съсредоточен върху противовъздушната отбрана и артилерията, съобщи германското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха споразумението за сигурност на церемония в германската столица в петък, същия ден, в който трябваше да започне Мюнхенската конференция по сигурността в Южна Германия.

„Нашето споразумение за сигурност с Украйна е историческо. За първи път в своята история Федерална република Германия действа като държава-гарант“, каза министърът на отбраната Борис Писториус в изявление на министерството.

Така нареченият Мюнхенски пакет включва 120 000 изстрела артилерийски боеприпаси с калибър 122 милиметра и допълнителни 100 ракети IRIS-T SLS тази година, както и втора система за противовъздушна отбрана SkyNext, която трябва да бъде доставена през 2025 г.

Освен това през 2026 г. и 2027 г. ще бъдат осигурени още 18 самоходни гаубици от индустриални запаси, включително обучение, резервни части и боеприпаси.

Гаубицата Panzerhaubitze 2000 е едно от най-мощните артилерийски оръжия в инвентара на Бундесвера (германската армия). Тя може да поразява цели на разстояние от 30 километра със стандартни боеприпаси и на разстояние до 100 километра с модерни видове изстрели.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини