От х:

Днес в x:

След два часа дебати Общинският съвет прие Бюджета на Хасково за 2024 година с "козметични" корекции

Изображение 1 от 4

    Бюджетната рамка, с която ще разполага администрацията на Хасково през 2024 година, вече е факт. Проектът на бюджет, предложен от администрацията на кмета Станислав Дечев, беше обсъден и в крайна сметка приет след близо два часа дебати, с някои по-скоро „козметични“ корекции, от съветниците на днешното заседание. Не бяха включени в него обаче и доста предложения, заради които местните парламентаристи получиха и критики от част от колегите си.

    Ръстът на бюджета на Хасково за тази година е с 6 %. Той е в  размер на 154 502 024 лв. по приходната и разходната част. Тази рамка е рекордна и беше гласувана с 26 гласа „за“, 6 „против“, а 6-ма от съветниците гласуваха с „въздържал се“.

    По предложение на съветника Деян Янев от „Продължаваме промяната – Демократична България“, парите по бюджета за култура от заложените 240 хил.лв., бяха увеличени с още 40 хил.лв. и стават 280 хил лева. По предложение на кмета Станислав Дечев допълнително заложените средства парите ще бъдат взети от разходите за външни услуги на общинска администрацията. Беше направено и предложение сумата да бъде завишена още -от 240 на 300 хил.лв. от Милена Налбантова от „Български гласъ“, но то беше отхвърлено.

    По идеята на Янев в бюджета да бъдат заложени общински средства за геофизично проучване и изграждане на кладенец за водоснабдяването на с.Мандра, кметът предложи това да се случи чрез кандидатстване за финансиране през държавния бюджет към МРРБ. „Веднага общината може да кандидатства за държавни средства и ще има по-голяма възможност за финансиране, а също няма да бъде натоварен общинският бюджет“, аргументира се градоначалникът и неговото предложение беше прието от съветниците.

    „Ега ти общината, която не може да отдели 53 хил.лв. от бюджета си и да финансира проект за водата на едни хора, а решава да чака средства през МРРБ!“, разкритикува това решение съветникът от „Български гласъ“ и бивш кмет на Хасково Георги Иванов.

    Предложението на  Милена Налбантова от „Български гласъ“ за увеличаване на парите за финансиране по наредбата за младежки дейности с 20 хил.лв.  беше подкрепено от кмета и утвърдено от колегите й от местния парламент.

    Положително мнение за корекция в бюджета общинските съветници дадоха за залагането на 15 хил.лв. за проектиране на улица в кв.“Бадема“ до Кенана, направено от Валентин Маринов от „Спаси Хасково“. Тези пари ще бъдат взети от фонд „Резервен“.

    Отпадна и предложението на съветника от БСП Камен Тодоров да бъде увеличена еднократната сума за новородено или осиновено дете от една на две минимални заплати. Не беше утвърдено и направеното от Ясен Колев от „Възраждане“ предложение, сумата за ин виво и ин витро процедури от 100 хил.лв. в проекто бюджета да бъде повишена на 150 хил.лв в гласуваната рамка.

    И Тодоров и Колев предложиха да има повече пари за спортните клубове в бюджета, но повишаването беше отхвърлено.

    Отпадна и залагане на предложените в бюджета 10 хил.лв. за изграждане на външна чешма в с.Узунджово в район, където хората нямат вода. То беше направено от съветника от „Възраждане“ Атанас Кръстев.

    Предложената промяна от Велина Недева от ПП, 45 хил. лв. от заложените в проекто-бюджета пари за ремонт на надлеза на бул.“Съединение“ да отидат за ремонт на последния мост над реката, също не беше прието.

    След гласуването, Георги Иванов нарече направените корекции в бюджета „ала -бала“, заради дребните суми, които са заложени като корекция. С този бюджет се обслужват определени кръгове, коментира той отрицателния си вот.

    За това, че е гласувал „против“, съветникът Камен Тодоров поясни, че смята, че не всички членове на Общинския съвет дават вота си по съвест и като лично мнение, а по-скоро по партийно поръчение.

    За отхвърленото предложение да бъде изградена външна чешма в с. Узунджово пък, общинският съветник Атанас Кръстев призова колегите си в знак на съпричастност с хората, които търпят безводие, всички да спрат за една седмица кранчетата на чешмите си у дома.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Са
      само си приказваме тука
      9 0
      12:36, 16 фев 2024
      Какво стана с крайните квартали? Коя политическа сила ще се застъпи за тях?
      • Ба
        Бай Танас
        3 -1
        14:13, 16 фев 2024
        То и гробищния парк е краен в квартал, но ще го разширяват и благоустрояват.
        Всички много добре знаят, че рано или късно там ще намерят вечен покой !
    • 2
      Го
      Гошо кметчето
      13 -10
      15:33, 16 фев 2024
      Какво прави там. Беше съден и осъден като лош градоначалник. Сега пак отворил голямата уста ако има да падне нещо от софрата на герб.
      Велина продължава да гледа като гръмната.
    • 3
      Ки
      Кирил
      4 -2
      08:59, 17 фев 2024
      При следващи избори Гошето ще остане от външния край на вратата...Гаранция.. .
    • 4
      Ас
      Аскоо
      0 0
      07:58, 18 фев 2024
      Съвет как да си вдигнете бюджета :
      Събрани глоби от неправилно паркиране!
      Почвате от района на "21ви век" - златна мина!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини