От х:

Днес в x:

Фалшивият Facebook: Как „Капитал“ купи групата „Русия е непобедима“

В интернет се продават свободно многохилядни политически настроени групи, чиито членове не подозират, че са продукт
Темата накратко

  •     В интернет върви съвсем публична търговия с многохилядни групи във Facebook.
  •     Участниците в тях са съвсем истински и нямат идея, че са продукт за продажба.
  •     Цените са пренебрежими - „Капитал“ купи две групи с общо 15 хил. членове за 400 лв.

На 25 януари 2024 г. във Facebook групата „Русия е непобедима“ се случва тих преврат, за който близо 12-те хиляди членове, сред които и Николай Бареков, не разбират. Късно в този ден собствеността на групата се променя, след като е купена от журналист на „Капитал“. Това се случва съвсем лесно, след едва два дни на „преговори“ с потребител във форума „Предприемач“, който професионално изгражда, поддържа и продава политически групи. Цената е пренебрежимо ниска. Дали държавата Русия е непобедима е спорен въпрос, но групата „Русия е непобедима“ със сигурност не е. Тя капитулира срещу едва 320 лв.

Срещу още 80 лв. „Капитал“ получава и значително по-малката група „Гласувам доверие на Бойко Борисов“, в която има около 3 хил. души. Списъкът с групи, които се продават, показва ясно, че за продавача това е просто бизнес - той предлага групи за ГЕРБ, срещу ГЕРБ, в подкрепа на Румен Радев, против сглобката, в подкрепа на сглобката (или поне Мария Габриел), както и неутрално звучащи.

Със сигурност най-впечатляваща е групата „Подкрепа за „Альоша“ и потъпкване на ИСТОРИЯТА“, в която изглежда има 4400 души, които подкрепят потъпкването на историята. Нейната цена е 130 лв. (вижте пълния ценоразпис, актуален към 22 януари, в карето - бел. авт.)

Търговията с групи, в които членуват стотици хиляди потребители, показва няколко неща: Първо, видимият и лесно достъпен интернет става все по-диво място. Колкото лесно можете да си купите активна група във Facebook, толкова лесно можете в Telegram да си намерите наркотици, фалшива диплома или шофьор на бежанци. Освен група или страница, можете да си купите и новинарски сайт, или пък комплект - сайт с добавка Facebook страници, в които да го рекламирате.

Второ, закупуването на машина за пропаганда никога не е било толкова лесно. Въпросните групи може да са фалшиви и направени с цел печалба, но хората в тях са съвсем истински. Дебатът е жив и в тях можете да видите и прочетете всякакви неща, включително и „новина“, че всеки момент ще бъде бутната статуята „Света София“, публикувана лично от „Николай Бареков Буден Журналист“ - профил, вероятно направен от него, но с идеята по-трудно да бъде съден. Успокояването на подобна група е невъзможно, но допълнителното ѝ радикализиране е изключително лесна задача.
Ценоразпис
Политически Facebook групи за продажба. Имената, цените и броя на членовете са актуални към 22 януари.

  • ВЪН хрантутниците ГЕРБ, ПП, ДБ . Това правителство ще ПАДНЕ! 14 000 членове - 380 лв.
  • Оставка за продажниците от сглобката ГЕРБ, ПП И ДБ , 13 300 членове - 330 лв.
  • ГЕРБ - ПОБЕДИТЕЛ, 4500 членове -150 лв.
  • Аз ОБИЧАМ България, 20 000 членове - 650 лв.
  • Президента Румен Радев за България, 4900 членове - 160 лв.
  • Мария Габриел - фен група, 4900 членове - 160 лв.
  • Гласувам доверие на Бойко Борисов, 2800 членове - 80 лв. - Купена от „Капитал"
  • ПП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА, 5000 членове- 150 лв.
  • За 🇧🇬 БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 с любов ❤️❤️❤️ ВЛЕЗ В ГРУПАТА >>> 18 000 членове - 550 лв.
  • Русия е непобедима / ВЛЕЗ В ГРУПАТА >>> 11 500 членове - 320 лв. - Купена от „Капитал"
  • Подкрепа за „Альоша“ и потъпкване на ИСТОРИЯТА 4400 членове - 130 лв.
  • ГЕРБ пак ще УПРАВЛЯВА !!! 1200 членове - 30 лв.


Кралят на фалшивата мрежа

Закупуването на групи и страници е лесно и законно. Създаването на групи с една цел, а обръщането им в друга, се прави неофициално и от политически партии. Конкретният потребител във форума „Предприемач“, от когото „Капитал“ купува групите, прави специално политически групи с цел продажба. Това е важно, защото по този начин се купува конкретна аудитория, която публикува и реагира автентично, а не се бунтува при рязка смяна на съдържанието към политика.


Фотограф : Никола Андреев

Други потребители в същия форум продават различни видове групи и страници, които са събирани по различни интереси. Тяхното превръщане в политически групи с жив дебат би било значително по-трудно, но въпреки това партийни активисти често опитват да го правят, като събират хора в наглед безобидни групи, които след това се преименуват. Целта е да се създаде фалшивото впечатление, че хиляди хора подкрепят дадена партия, кандидат или идея. Такъв пример е създадената през 2019 г. страница „Новини“, която през 2021 г. първо става „Да се съберем един милион българи“, а после „Да се съберем един милион българи зад ГЕРБ“. След още няколко трансформации стига до днешното си име „Съд и Затвор за измамника Асен Василев“.

Отскоро се наблюдава и обратният феномен, при който политически групи и страници се преобразуват в неполитически. Така например групата „БРАТУШКИ | БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ РУСИЯ!" от 3 февруари е „Пазарче | Аукцион - Търгове, започващи от 1 лв.". В същия ден страницата „ЧРД Бойко Борисов“ вече се казва „Вкусно“, като не е ясно дали групите са свързани, или става дума за съвпадение на датите.

Зад потребителя ST-1, от когото „Капитал“ купува групите си, стои човек на име Станислав Христов. Неговата самоличност може да бъде проследена и само от администрирането на различните групи, които продава, като впоследствие е потвърдена и заради предпочитания от него начин на плащане - през Easy Pay.

Христов поддържа сайта за новини „Краля на мрежата“. Във форума Христов предлага публикуването или препечатването на текстове, след което те да бъдат разпространени във Facebook. Двата бизнес модела на Христов изглеждат свързани, защото в групите, които продава, не се позволява на потребителите да споделят новини от друго място, освен от сайта му.

Списъкът с групи за продажба постоянно се обновява с нови. Тяхното развитие е бързо. „Русия е непобедима“ например е основана през август (с името „За РУСИЯ с любов“) и достига до 11 хил. в рамките на едва четири месеца.

Притесненията дали Христов няма да се досети, че го търси журналист, бързо се оказват неоснователни. Всъщност единственото, което го притеснява, е дали не го разпитва някой от конкуренцията в правене на групи. Това се случва след въпрос при предварителните „преговори“ как са набирани хората в групите. След като разбира, че интересът за закупуване е истински, той предлага и отстъпка от 15%, ако бъдат закупени три групи.

Предаването на групите е бързо и коректно - часове след като е получил парите, Христов прехвърля администраторските права и изтрива всички останали администратори, включително себе си.
По-лесно е да се радикализираме, отколкото да се успокоим

Поддържането на такъв вид група не е лесна задача. След като „Капитал“ купува „Русия е непобедима“, броят на публикациите, а заедно с тях и този на реакциите и коментарите, спада осезаемо (виж графиката). Групата е настроена така, че почти всяка публикация трябва да бъде предварително одобрена от модератор или администратор. Това правило вероятно е свързано с желанието на Христов в групите да се споделя само неговият сайт за новини.

(След излизането на тази статия „Капитал“ ще отвори групите за свободно публикуване. Мислехме да ги прекръстим на „Обичам Сорос и световното правителство“, но преценихме, че чувството ни за хумор няма да бъде оценено. Tough crowd - бел. ред.)

Активността в групите е предимно автентична, като Христов използва различни прийоми за подканване на потребителите да публикуват - например да използва автоматичната функция на Facebook за поздравяване на новите членове в групата, да споделя новини (задължително от собствения си сайт) и да кани членовете на една група в друга.

Над 90% от потребителите в „Русия е непобедима“ са българи, като руснаците са едва 13, което не им пречи да са непропорционално активни. Най-често публикуващият профил през януари е този на Галина Саландай, профил, чиято автентичност е трудна за установяване. Профилът се представя за рускиня от Ханти-Мансийск, град, дълбоко в азиатската част на Русия. Публикациите в профила на Галина нямат почти никакви реакции, но за сметка на това тя ги споделя в редица групи, включително и български.

В рамките на двете седмици, в които „Капитал“ управлява групите „Русия е непобедима“ и „Гласувам доверие на Бойко Борисов“, има няколко опита за промяна на дебата в групите. Обръщане на настроенията в групата се оказва абсурдна задача. Всъщност групата не е толкова фен на Русия, колкото на Владимир Путин, който е приравнен с нея. Постове за Борис Надеждин (критик на войната, който се опита да се кандидатира за президент и все още е на свобода) се приемат в най-добрия случай с насмешка.

За сметка на това аудиторията, изглежда, е податлива на радикализация. Така например в анкета, в която е поставен въпросът дали Русия да изостави войната в Украйна, за да дойде и да освободи отново България, мнозинството подкрепя навлизането на руски войски на българска територия. Тази опция печели, докато не се появява друга, в която е намерено компромисно решение - да бъдат освободени и България, и Украйна. Един потребител изразява несъгласието си, защото България не заслужавала да бъде освободена, след като систематично предава Русия чрез налагането на санкции.

В групата „Гласувам доверие на Бойко Борисов“ измерването или променянето на настроения се оказва дори по-сложна задача, защото в нея се подкрепя всичко, казано от лидера на ГЕРБ, дори когато в рамките на часове Борисов каже взаимно изключващи се твърдения, например по отношение на Румен Радев. Групата също така е прекалено слабо населена, за да бъде представителна за нагласите сред гласоподавателите на ГЕРБ, но едно малко социологическо проучване на „Капитал“ показва, че 50% от избирателите на партията са готови на окончателно сливане с ДПС, по модела на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, ако това би довело до еднолично управление на хипотетичната обединена формация.

Защо просто не купим всички групи?

Ниската цена на групите поставя един логичен въпрос: защо просто не бъдат изкупени всички от тях? Отговорът е също толкова логичен - по този начин ще бъде завъртяно икономическото колело и на тяхно място ще изникнат други, вероятно по-скъпи групи. В момента цените са ниски именно защото, както се вижда с просто око, предлагането значително надхвърля търсенето.

Нещата могат да станат и по-лоши. И в момента има партии, като ГЕРБ, които правят подобен инженеринг в социалните мрежи, но той все пак е сравнително рядко срещан. Ако обаче всяка партия наеме хора, които да правят на пръв поглед автентични групи, които след това да им бъдат продавани, фалшивият интернет може да стане дори по-фалшив.

Това, което може да се направи, е да се даде гласност кои са фалшивите групи. Потребителите вероятно биха избягвали групи, които са за продан и се правят с користна цел. Дебатът в тях може да е истински, макар и стриктно модериран, но какъв е смисълът от него, ако всеки момент „Русия е непобедима“ може да стане „Украйна е непобедима“, или пък „ГЕРБ - ПОБЕДИТЕЛ“ да стане „ГЕРБ - ЗАГУБЕНЯК“.

Голям проблем пред плана за изсветляване на фалшивите групи за продан е, че те са пълни предимно с възрастни хора. В „Русия е непобедима“ например над 40% са на над 65-годишна възраст, а 90% са на над 45-годишна възраст. Демографската снимка в повечето други политически групи за продан не е много по-различна. Търговията с групи може да е игра за млади, но пълненето им е оставено на по-старото поколение.

 

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини