От х:

Днес в x:

Европа се нуждае от 10 години, за да стане готова да се отбранява

Оръжейните складове в момента са празни, заяви шефът на „Райнметал"

Европа се нуждае от 10 години, за да стане напълно готова да се отбранява, предупреди главният изпълнителен директор на голямата германска оръжейна компания „Райнметал“ (Rheinmetall) Армин Папергер, цитиран от Би Би Си.

В момента оръжейните складове на континента са празни, аргументира се Папергер. Европа изпрати огромно количество боеприпаси в Украйна, като остави малко за самата себе си, поясни той, допълва БТА.

Шефът на „Райнметал“ говори пред Би Би Си в северозападната германска провинция Долна Саксония, където вчера присъства на церемонията по започването на строителството на голям оръжеен завод на неговата компания. Присъстваха още федералният канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус, както и датската министър-председателка Мете Фредериксен.

Папергер направи това изявление само ден след като думи на Доналд Тръмп станаха нов повод за безпокойство в Европа. Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в Съединените щати през ноември довери, че докато е бил президент, е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако тя не увеличи разходите си за отбрана, той „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“.

Шефът на „Райнметал“ предупреди, че ще е необходимо „много време“ за подготовка срещу „агресор, който иска да се бие срещу НАТО“. „След три-четири години ще сме добре, но за да бъдем наистина подготвени, ще ни трябват 10 години“, прогнозира той.

По оценки на Папергер е необходимо да бъдат произведени „1,5 милиона единици боеприпаси в Европа“. „Докато има война, трябва да помагаме на Украйна, но по-късно ще ни трябват минимум 5 до 10 години, за да попълним запасите от боеприпаси“, допълни той.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини