От х:

Днес в x:

Иска ли Ким война?

Военна атака срещу Южна Корея би била равна на самоубийство за севернокорейския режим. Какво в такъв случай цели Ким с последните си заплахи?

Малцина западни наблюдатели познават Северна Корея по-добре от американците Зигфрид Хекър и Робърт Карлин. Хекър е инспектирал севернокорейски ядрени съоръжения, а Карлин е посещавал затворената страна начело на международни делегации, пише АРД, като посочва, че и двамата са обезпокоени от сегашното развитие на нещата.

„Толкова опасно не е било от 1950"

Ситуацията е толкова опасна, колкото не е била от 1950-а година, пишат Хекър и Карлин в съвместна статия. Те правят директно сравнение с Корейската война, отнела живота на милиони между 1950-1953. Хекър и Карлин са убедени, че Ким Чен Ун е взел стратегическото решение да се впусне във война.

Властелинът в Пхенян от началото на годината изпраща обезпокоителни сигнали. В рамките на десет дни той четири пъти тества нови крилати ракети. Северна Корея ги нарича „стратегически“ - т.е. те би трябвало да са в състояние да носят и ядрени оръжия, отбелязва германската обществено-правна медия.

Същевременно се провеждат военни учения в опасна близост до оспорваната морска граница в западната част на полуострова. Те са придружени от заплашителна реторика, насочена срещу съседите от Южна Корея. „Враждебна държава номер едно“ - така севернокорейската пропаганда нарича Южна Корея в момента.

Освен всичко това Ким нареди събаряне на Паметника на обединението в Пхенян. Някога той е бил символ на сближаването, издигнат от Ким Ир Сен - дядото на настоящия диктатор. Сега площадът,  на който се е намирал, е празен, показват сателитните снимки.

„Северна Корея засилва бойната си готовност"

Ерик Балбах, експерт по Северна Корея в берлинската фондация „Наука и политика“, също вижда поводи за тревога. Според него поставянето под въпрос на основите на междукорейските отношения е едно от най-фундаменталните политически решения на Ким Чен Ун. Зад него се крие намерението за засилване на собствените му властови позиции чрез ограничаване от Юга.

Във военен  план режимът работи върху разнообразяването и повишаването на гъвкавостта на ядрения си арсенал. За тази цел се тестват различни ракети-носители. „Северна Корея очевидно засилва бойната си готовност“, посочва Балбах пред АРД.

Експертът допуска в близко бъдеще и наличието на т.нар. тактически ядрени оръжия, подходящи за използване на по-къси разстояния - източник на заплаха от ядрена война на границата между Северна и Южна Корея. Мегаполисът Сеул със своите почти десет милиона жители е само на около 50 км южно от тази граница.

Пхенян не може да спечели войната

Директно нападение срещу Южна Корея обаче би провокирало ответната реакция на САЩ. „В крайна сметка това почти сигурно би означавало край на севернокорейския режим“, обяснява Балбах пред АРД.

Т. е. става дума за война, която Северна Корея не може да спечели, респективно тя е несъвместима с върховната цел на политическата система на Пхенян: запазване на господството на Ким.

Това противоречи на тезата на американците Хекър и Карлин, отбелязва експертът на фондация „Наука и политика“. Тъкмо сега, когато Северът е започнал да продава оръжия и боеприпаси в големи мащаби на Русия, една война с Юга би била по-скоро ненавременна.

Партньорството с Китай и Русия

Конфликтът обаче може да се изостри и неумишлено - при положение, че враждуващите страни вече не поддържат никакъв директен контакт. „Щом канали за комуникация при извънредни ситуации липсват, рисковете от нежелана ескалация нарастват“, казва Ерик Балбах, цитиран от АРД.

Към това се прибавя и новата геополитическа ситуация, възникнала след нахлуването на Русия в Украйна. Северна Корея вече не е толкова зависима от Запада - Русия и Китай я преоткриха като стратегически партньор. Така Ким Чен Ун печели пространство за маневриране, като никой не може да предвиди със сигурност как ще го използва той, заключава германската обществено-правна медия.

 

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини