От х:

Днес в x:

Учениците в Хасково искат да учат езици, не професии

Изображение 1 от 5

    Масово учениците от Хасковска област се насочват към изучаването на чужди езици в средното си образование, желанието им към професионална подготовка, като средни кадри на трудовия пазар, остава на заден план в техните планове. Това стана ясно за поредна година при обсъждането на план-приема в 5-ти и 8-и клас в региона на Областната комисия по образование, председателствана от областния управител Гинка Райчева.

    Заявените от училищата бройки профилирани и професионални паралелки представи Дарина Станчева, която е старши експерт в Регионалното управление на образованието в Хасково. Тя припомни, че за изграждането на рамката за новата учебна година, освен на желание за реализацията на нови идеи за образователни възможности, ръководството на школата стъпват и на подадени от МОН стандарти.

    Така например, според подадените целеви стойности от министерството за съотношението между профилираното и професионалното образование, то трябва да е в полза на професионалното и да достигне до около 60 %. Определено за региона е образуването на 79 паралелки с 2028 места. Предложените паралелки са 78. 31 от тях са профилирани, а останалите са професионални. От профилираните най-много са чуждоезиковите паралелки. Те са разпределени в двете езикови гимназии -в Хасково и в Димитровград и представляват 11 % от целия план-прием за региона. Процентно следват паралелките, в които се изучават хранителни технологии- седем в региона, а на трето място са паралелките с информатика.

    Изграждането на план-приема се основава и на база на завършващ брой ученици. Седмокласниците, които приключват прогимназиалния образователен етап тази учебна година в региона, са 2048, като броят им е приблизително равен на този от предходната година. Има обаче общини, където се отчита сериозен спад. В Свиленград например през тази година завършващите са с 28 по-малко, което си е на практика една паралелка. В Харманли са минус 19 седмокласници в сравнение със завършилите в предходната година.

    Две са новите паралелки, заявени за следващата учебна година. Едната е в Професионалната гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Димитровград за обучение на техници на енергийни съоръжения и инсталации -възобновяеми енергийни източници. Дарина Станчева посочи, че заявената паралелка е в нова и модерна, развиваща се област и открои ПГ в Димитровград, като носител за пореден път на нови идеи в образователната система в региона.

    Другата нова паралелка, заложена в проекта на план-приема, е в ПГ по електропромишленост и текстил „Захари Стоянов“ в Харманли-“Организатор интернет приложения. Електронна търговия“.

    В двете елитни училища в Хасково план приема са подадени от Езиковата гимназия „Проф.д-р Ас.Златаров“ 7 паралелки, от които 6 езикови и една природни науки и от Природо-математическата „Акад.Боян Петканчин“по две математика и хардуерни науки и една природни науки.

    По време на обсъждането представителят на РУО отбеляза, че има гимназии в региона, където има желаещи за обучение деца при тях, но няма възможност за разкриване на нови професионални направления, поради недостиг на материална база. Дарина Станчева посочи като пример СУ "Св. Климент Охридски" в Стамболово, което е едно от трите в региона със 100-процентова насоченост в професионалното обучение. Такава е ситуацията и в Професионалната гимназия в Харманли. Тя призова общините, ако имат възможност на тези места, да съдействат за развитите на образованието, предоставяйки бази.

    Друг от призивите от РУО към школските директори в гимназиален етап е на две-три години във всяка община да има организиран прием за задочна форма на обучени. Та подчерта, че в управлението има запитвания от хора, които искат да завършат средното си образование и такава възможност е добре да им бъде предоставена по места. За следващата учебна година за дистанционна форма е подадена една паралелка от Професионалната гимназия по лека промишленост“ Райна Княгиня“ в Хасково.

    По време на представянето на план-приема се повдигна и дебата за развитие на дуалното обучени в региона. От представителите на работодателите обаче не можаха да конкретизират готовността на бизнеса реално и ефективно да се включи в образователната система, още повече, че наскоро държавата обяви, че ще стимулира фирмите, които поемат за обучение ученици, като ще покрива разходите на бизнеса за осигуровки на гимназистите на сто процента.

    Относно план-пием в пети клас и за следващата учебна година има обявени две паралелки. Традиционно те са по една в двете математически гимназии-в Хасково и в Димитровград.

    Предстои съгласуване на план-прима в МОН, едва в края на април ще стане ясен окончателният му вариант.

    За следващата учебна година 2026/2027 престоят сериозни промени в гимназиалното образование и формирането на план-приема, наложени от МОН. Така например от терминологията ще изчезне думата „специалност“ и ще остане като термин „професия“. Освен това списъкът на професиите, който не е коригиран от 2003 година, ще бъде редуциран. В него в момента има 47 професии, 245 професионални направления и 558 специалности.

    Работи се по нов списък на професиите, в който професионалните направления ще бъдат коригирани до 20, а професиите до около 150. Тенденцията е и за повишаване на съотношението профилирани-професионални паралелки в полза на професионалното обучение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Масово искат да ходят на Запад.Там плащат.Едно време Тодор овцата не даваше никой да мръдне,сега свят широк,свобода.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини