От х:

Днес в x:

Над 12 хил. души от Хасково могат да променят вида на осигуряването си

Над 12 200 самоосигуряващите се лица в Хасково и областта имат възможността до края на януари да променят вида осигуряването си. Те задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, припомнят от местния офис на Националната приходна агенция.

Хората, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове на ДОО. В това число не влизат единствено трудова злополука и професионална болест и безработица. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. В този случай обаче, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, изплащани от държавното обществено осигуряване.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност от самоосигуряващото се лице през календарната година, не може да се променя вече избраният и деклариран вид осигуряване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини