От х:

Днес в x:

Армията на България е пета по сила на Балканите

Българската армия слезе на пето място в престижна класация за разположението на военните сили на Балканите в различни категории.

Най-важните и най-интересните от тях са свързани с летателните апарати, със самолетите, с видовете дронове и танкове, които притежават армиите, съобщава Нова.

В глобалната класация на армиите на балканските държави за 2024 година червена стрелка за България показва, че сме паднали надолу до пето място.

Това не е много добър сигнал, тъй като все пак България е член на НАТО и би трябвало да има като своя северен съсед Румъния, която е трета, по-сериозно присъствие, каза по Нова нюз международният анализатор Николай Кръстев.

Виждате, че Румъния не се е качила нагоре, но пак е добре, че стои на своята позиция от предишните години, което показва, че тя не се отказва от своето поддържане на въоръжените сили и военно-въздушните си части, добави той.

За да слезе България надолу, значи от една страна губим ресурс в своите военно-технологични възможности, просто защото България загуби възможност да се преовъоръжи. И преди 10 години, и преди 15 години нямахме докрай политическа воля, както и сега през последните няколко години, заяви още журналистът.

От друга страна виждаме, че нашите съседи не спират на едно място. Имам предвид нашите западни съседи. Виждате, че Сърбия се качва само за една година до четвърто място. Бойните самолети на Сърбия са се увеличили двойно повече от тези на България. Те имат 112, срещу 65 за нашата страна. А Сърбия е военно неутрална държава и не се е присъединала към нито един от двата военни съюза, отбеляза Кръстев.

При танковете сърбите също са по-напред от нас - 262, срещу 215 на България.

Вучич каза, че Сърбия е най-голямата сила в Западните Балкани по танкове, което е нещо, което трябва да ни отвори очите и да ни притеснява. Защото това е държава, която се намира само на 48 км от София. Сърбите казаха, че го правят, за да си гарантират военния неутралитет, но ако си военно неутрална държава защо се преовъоръжаваш, коментира Николай Кръстев.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини