От х:

Днес в x:

Парламента прекрати пълномощията на Десислава Атанасова като депутат, заради избора й за конституционен съдия

Народните представители гласуваха прекратяване на пълномощията на Десислава Атанасова като депутат. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС депозира оставката си, след като беше избрана за представител от парламентарната квота в състава на Конституционния съд заедно със съдията Борислав Белазелков.

Решението за оттеглянето й от парламента днес бе гласувано със 135 гласа „за“, 31 – „против“ и нула – „въздържал се“.

Самата Атанасова не присъства в пленарната зала, като вместо нея думата взе колегата й Тома Биков, който защити избора на партията си.

Веднага след гласуването от опозицията съобщиха, че ще атакуват избора за конституционни съдии. „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ ще внесат общо искане срещу избора на Атанасавоа и Белазелков, като представители от квотата на парламента. Срещу това през вчерашния ден се обявиха и юристите от 17 от 24-те адвокатски колегии в страната. Те призоваха Народното събрание да отмени решението си от 19 януари, когато Белазелков и Атанасова бяха избрани с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Президентът Румен Радев вече атакува решението пред Конституционния съд с мотива, че вота на НС нарушава друго решение - на КС, което постановява, че мандатът на новите съдии следва да бъде 7 години, а не пълния мандат от 9. Радев призова още - Атанасова и Белазелков да изчакат решението на съда преди да положат клетва.

В крайна сметка и след днешното освобождаване на Десислава Атанасова като депутат, се очаква двамата с Белазелков да положат клетва в петък, на 26 януари. Церемонията се провежда в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Евентуалното отсъствие на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването им в длъжност, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини