От х:

Днес в x:

Няколко линии на градския транспорт спират за час заради протест в София

Протест на работещи в градския транспорт ще затрудни движението в София за час.

Протестът е организиран от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ и ще се проведе в кв. „Дружба“ на последната спирка на линии тролей 4 и автобуси 88, 204, 304, 384. Те няма да се движат до 9 часа.

Недоволни носят възглавница, за да покажат, че имат нужда от почивка заради извънредния труд. Те ще запалят и свои фишове от заплати, защото твърдят, че се е появила лъжлива информация за размера на възнагражденията им.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдиката напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

Заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспектива. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, които за 2023 г. достигнаха до над 500 хил. часа. Този положен извънреден труд оказва пряко негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт. Алармираме, че липсата на кадри – водачи, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал ще доведе единствено до преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора, заявяват от КНСБ.

Представители на синдикатите и протестиращите ще се срещнат със столичния кмет Васил Терзиев днес.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини