От х:

Днес в x:

Мария Габриел: Имаме подкрепата на белгийското председателство на ЕС за Шенген

Вицепремиерът е разговаряла с белгийския премиер Александер Де Кро в Давос

„Имаме подкрепата на белгийското председателство. За мен беше важно, че темата Шенген няма да остане на втори план. Да, знаем, че имаме вече една от датите, 31 март. Но нека не забравяме, че имаме изречението да бъде фиксирана дата за премахване на ограниченията и в сухопътните граници през 2024 година. Това за мен означава, че и сега се случват тези преговори. Сега активната и интензивна работа трябва да продължи. И аз получих подкрепа от страна на премиера Александер Де Кро“. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел от Давос в отговор на въпрос какво да очакваме за Шенген на фонa на разговорите ѝ с белгийският премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.  

По думите ѝ има и друга много важна тема. „Първият приоритет на белгийското председателство е върховенството на закона, демокрацията, борбата с корупцията. България трябва да продължи в тази посока. Много беше свършено, но знаем, че следващите няколко месеца са ключови с приемането на законодателство, на конституционни промени, докато се стигне до новия Закон за съдебната власт. Смятам, че България може да бъде не вече негативният пример, а положителният глас за това да отстояваме принципите на върховенството, на правото и на демокрацията и да не ги приемаме за даденост“, допълни Габриел.

Тя коментира и предстоящата ротация на кабинета. „Нямам каквито и да било основания да смятам, че споразумението няма да бъде спазено. Това означава, че след 6 март премиер ще бъде Мария Габриел, а вицепремиер академик Денков. По отношение на министрите - искам да остана последователна. За тях е важно периодът до 6 март да бъде време, в което те ще продължат да показват резултати, ще изпълняват задачите, които сме заложили в управленската програма. Но всеки един от тях знае, че в момента се прави анализ на свършеното, на резултатите. За мен е също толкова важно усещането на българските граждани за позитивния ефект от техните действия“, категоричен е вицепремиерът.

 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини