От х:

Днес в x:

Арести в президентския дворец: какво става в Полша?

Арести, протести и заплахи - политическото напрежение в Полша ескалира, след като двама политици от „Право и справедливост“ попаднаха зад решетките. Какво става в Полша и докъде ще стигне борбата за надмощие?

Доскоро Мариуш Камински и Мачей Васик бяха сред най-влиятелните хора в Полша. Като министър на вътрешните работи в правителството на Моравецки Камински управляваше полицията и тайните служби. Заместникът му Васик беше неговата дясна ръка в министерството. Откакто властта се смени през декември, двамата политици от „Право и справедливост“ (ПиС) вече са част от опозицията.

Във вторник вечер обаче Камински и Васик бяха арестувани в президентството във Варшава и бяха отведени в затвора. Съдът издаде заповед двамата политици да бъдат задържани, след като през декември 2023 година те бяха осъдени на две години затвор за превишаване на служебните си правомощия през 2007 година, когато бяха начело на антикорупционния орган в страната.

Арест в президентския дворец

„Това е символичният край на беззаконието на „Право и справедливост“. Вече няма свещени крави“, каза депутатът Дариуш Йонски от либералната „Гражданска коалиция“. Няколко депутати от ПиС се събраха пред ареста в окръг Грохов. Арестът е „отмъщение“ и „възмутителен скандал“, заяви председателят на ПиС Ярослав Качински. Той повтори обвиненията си към новото правителство, което било „контролирано отвън“ и целяло да „унищожи полската държава“.

Първоначалният опит за изпълнение на заповедта за арест се провали. Когато полицията се появи пред резиденцията на политиците, издирваните лица вече били на път за среща с полския президент Анджей Дуда. Държавният глава, който е от същия политически лагер като тях и никога не е крил близостта си с ПиС, покани Камински и Васик на събитие в официалната си резиденция. Дуда демонстративно назначи двама от най-близките им колеги за свои съветници и похвали патриотизма им.

След назначението Камински и Васик се срещнаха с журналисти на територията на президентския дворец и направиха изявление. В Полша се заражда „тъмна диктатура“, заяви Камински. Той заговори за „сериозна държавна криза“. Според Васик Полша се движи в посока на „тоталитарна държава“. „Справедливостта ще победи, злото ще загуби“, извикаха те и се върнаха в двореца. Когато Дуда напусна за кратко официалната си резиденция, полицията предприе действия и арестува двамата осъдени.

Дуда ще се обърне към световните лидери

„Дълбоко потресен съм“, заяви Дуда след ареста на двамата политици. „Няма да се успокоя, докато министър Камински и неговите колеги не станат отново свободни хора“, допълни той, а от администрацията на президента обявиха, че той ще се обърне към свтовните лидери.

Премиерът Доналд Туск отговори на опита на Дуда да предостави убежище на издирваните лица в официалната си резиденция с цитат от Наказателния кодекс: „Всеки, който усложнява или възпрепятства наказателното производство, като помага на извършителя да избегне отговорност, особено този, който укрива извършителя (...), се наказва с лишаване от свобода от три месеца до пет години“. Туск увери, че не иска да разпалва политическа криза, а само да запознае президента с това, в което се забърква.

Мариуш Камински е осъден на три години затвор                   Снимка: Leszek Szymañski/PAP/picture alliance

Полският парламент спря работа

Въпреки това Дуда твърди, че ще продължи да действа последователно. Събитията от последните дни са резултат от дълго и сложно съдебно дело. Камински и Васик вече бяха осъдени на първа инстанция през 2009 г. - тогава на по три години лишаване от свобода. Въпреки това президентът помилва своите партийни колеги веднага след встъпването си в длъжност през 2015 г., още преди съдебното решение да стане правно обвързващо. Това им позволи да заемат министерски постове в сформираното тогава правителство на ПиС. През юни 2022 г. Върховният съд постанови, че помилването е било незаконно, и разпореди повторно разглеждане на делото на втора инстанция. След това през декември 2023 г. се стигна до окончателното решение.

Осъдените на две години лишаване от свобода губят и местата си в Сейма - долната камара на полския парламент. Те не приемат това решение. „Единственият начин да ме спрат да присъствам на заседанието на парламента е с физическа сила“, заяви Камински в радиоинтервю. За да избегне евентуални инциденти в парламента, председателят на Сейма Шимон Холовня отложи сесията за следващата седмица.

„Най-опасната игра"

Има лесен изход от кризата: Дуда трябва само да помилва отново Камински и Васик, този път законно, защото процесът е приключил и присъдата е влязла в сила. Държавният глава не иска да предприема тази стъпка, защото това би означавало да признае, че първото помилване е било грешка.

Реорганизацията на съдебната система, наложена от ПиС с помощта на президента, на практика доведе до хаос. Национално-консервативният лагер около Качински признава само съдебни решения, които са изгодни за ПиС. Новоназначените в рамките на реформата съдии на свой ред не са приети от Европейския съюз.

Преди ареста Камински и Васик призоваха „всички достойни и нормални“ поляци да участват в демонстрацията пред парламента в четвъртък. Протестът на „свободните поляци“ първоначално бе замислен като протест срещу промените в обществените медии. Сега фокусът вероятно ще бъде поставен върху освобождаването на двамата политици от ареста.

„Президентът се е заел с всичко. Той играе най-опасната игра в живота си (...) Фракцията на войната победи“, коментира в сряда главният редактор на всекидневника „Жечпосполита“. А колежката му от редакцията Зусана Дъбровска нарече Камински и Васик „живи торпеда“ в борбата на национално-консервативната опозиция срещу лявоцентристкото правителство на Туск.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини