От х:

Днес в x:

АП: Хиляди японци са принудени да напуснат домовете си заради земетресението

 Хиляди хора, останали без дом, живеят в умора и несигурност по западното крайбрежие на Япония седмица след мощното земетресение, причинило смъртта на най-малко 161 души и оставило десетки в неизвестност, предаде Асошиейтед прес.

В спасителните дейности след земетресението с магнитуд 7,6 на Нова година се включиха хиляди войници, пожарникари и полицаи, които и в понеделник претърсваха срутените сгради с надеждата да намерят оцелели.

Властите предупредиха за опасност от свлачища на целия полуостров Ното в префектура Ишикава, където бяха съсредоточени трусовете. Рисковете се влошиха от снеговалежите, които се усилиха през уикенда и ще продължат.
За жителите на Ишикава работата едва започва, посочва АП.

Шуджи Йошиура, рибар, заяви, че все още не може да изкара лодките си в морето, тъй като морското дъно е повдигнато от земетресението.
Във Ваджима е имало търговска улица, а морските дарове и традиционните занаяти са привличали туристи. Голяма част от града е унищожена от пожарите, избухнали след земетресението от 1 януари, констатира агенцията.

Близо 30 000 души, настанени в училища, аудитории и други евакуационни центрове, се притесняват от инфекции, тъй като се появяват случаи на COVID-19 и други заболявания.

В подслоните хората все още спят на студения под, но след като първоначалната помощ осигуряваше само парче хляб и чаша вода за всеки човек на ден, увеличаването на помощта позволява на някои обекти да започнат да сервират топла храна, приготвена в огромни тенджери.

Хората са възхитени от временните съоръжения за къпане, създадени от войниците, седейки в горещата вода, която им е липсвала в продължение на дни.

Въпреки това изтощението и стресът изтощават лишените от дом. Мнозина са в траур. Земетресението се случи на Нова година, когато в Япония семействата се събират. Някои от оцелелите казват, че сега са съвсем сами.

Също така настанените в училища не са сигурни какво може да се случи, когато учебните заведения отворят след седмицата на новогодишната ваканция.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини