От х:

Днес в x:

Стивън Ковачевич в короната на Софийската филхармония

Още един голям музикант се включва в програмата на Софийската филхармония за януари. Знаменитият пианист Стивън Ковачевич ще излезе за пръв път пред българската публика на 25 януари в Зала „България“. В София той ще изпълни Концерт за пиано № 24 от Моцарт.

Под диригентството на Найден Тодоров на концерта ще прозвучи също и Пета симфония на Бетовен. Само три дни по-късно, на 28 януари, Тодоров ще дирижира концерта с друга световна знаменитост от света на музиката – за първи път у нас ще пее оперната звезда сър Брин Терфел.

Това е първото гостуване на Ковачевич у нас. Той трябваше да открие сезона на Филхармонията през 2021 г., но се разболя от Ковид и не дойде.

Родом от Лос Анджелис, Калифорния, Ковачевич дължи фамилията си на баща си, хърватски емигрант. Пробива в ранна възраст и вече с над 60-годишна кариера категорично се е наложил като музикант, който поема технически и музикални рискове в името на максималното въздействие.

Стивън Ковачевич свири с най-големите оркестри, изнася редовно концерти в Европа, Далечния Изток, Австралия и Нова Зеландия и е солист на престижни фестивали по целия свят. Традиционен гост е и на фестивала на бившата си съпруга Марта Аргерич и двамата продължават да си партнират на сцената и до днес.

Ковачевич полага основите на кариерата си като пианист на единадесетгодишна възраст. След като се премества в Англия, за да учи при Майра Хес, той прави своя европейски дебют в „Уигмор Хол“ през 1961 г. Оттогава той се появява с много от най-добрите световни оркестри и диригенти, включително Ханс Граф, Курт Мазур, Яник Незет-Сеген, сър Саймън Ратъл и днес вече покойния сър Джордж Шолти.

По време на своята обширна кариера Ковачевич е създал немалко дългогодишни артистични партньорства, като това с покойния сър Колин Дейвис, с когото прави множество изключителни записи, включително легендарния Концерт за пиано № 2 на Барток със Симфоничния оркестър на Би Би Си.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини