От х:

Днес в x:

Взаимни обвинения за нови атаки между Русия и Украйна

По последни данни на украинските власти 30 души са загинали, след като на 29 декември в ранните сутрешни часове Русия нанесе най-тежките си въздушни удари по Украйна с близо 160 ракети, крилати ракети и безпилотни летателни апарати от различен тип. Продължават взаимните обвинения между двете страни за извършени нови атаки и предотвратени такива. 

По информация на ДПА, което се позовава на военното ръководство в Киев, освен масираните бомбардировки и въздушни атаки Русия атакува Украйна и със сухопътни войски. Украинският генерален щаб обаче отчете сравнително малко преки сблъсъци - 31 сражения. Фокусът отново е бил върху град Авдеевка в източната украинска Донецка област.

Украинският президент Володимир Зеленски направи необявено посещение в града, който е обсаден от три страни.

Друг център на вниманието е украинското укрепление на южния бряг на река Днепър в Херсонска област. Руските войски направиха девет безуспешни опита да изтласкат украинците от позициите им там, съобщи Генералният щаб.

Твърденията на украинските военни не могат да бъдат проверени по независим път.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че негови части за противовъздушна отбрана са унищожили 13 украински ракети над южната Белгородска област. Губернаторът на областта каза, че има един загинал, а четирима са ранени, предаде Ройтрес
.
В изявление на министерството се казва, че подразделения в Белгородска област са осуетили "опит на киевския режим да извърши терористична атака", като са свалили 13 ракети.
Губернаторът на граничещата с Украйна Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че при поразяването на къща е загинал един мъж. Четирима души са в болница с наранявания. Десет жилища са претърпели щети, водоснабдяването в град Белгород е нарушено, уточни той.

Руските сили за противовъздушна отбрана са свалили през изминалата нощ 32 украински безпилотни летателни апарата Московска, Брянска, Курска и Орловска област, предадоха ДПА и ТАСС, като се позоваха на руското министерство на отбраната.

"През изминалата нощ беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с помощта на безпилотни самолети срещу обекти на територията на Руската федерация. Дежурните средства за противовъздушна отбрана унищожиха във въздуха и прехванаха 32 украински безпилотни летателни апарата над територията на Брянска, Орловска, Курска и Московска област", заяви министерството на отбраната.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини