От х:

Днес в x:

От АПИ припомнят на шофьорите да проверят валидността на годишните си електронни винетки с настъпването на 2024 година

Валидността на повече от 14 000-годишни електронни винетки за леки автомобили изтича в първия ден на новата 2024 г., а през януари и февруари на близо 765 000, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). От агенцията напомнят на всеки шофьор да провери валидността на винетката на управлявания от него автомобил, без значение откъде е закупена тя – дали от търговски обект на агенцията или от такъв на неин партньор. Справката може да се получи от специалния бутон „Проверка на винетка“ на уеб страницата на националното тол управление www.bgtoll.bg, информират от АПИ.

За целта е нужно да се въведе регистрационният номер на автомобила и държавата, в която е регистриран. Статусът на документа може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

От АПИ припомнят, че цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени през 2024 г. Годишната струва 87 лв., тримесечната - 48 лв., месечната - 27 лв., а седмичната - 13 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката - 9 лв.

Освен това от Националното тол управление призовават потребителите да използват при купуване на е-винетка сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение или останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване - с карта. Гишета има разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461 на брой.

Електронни винетки могат да бъдат купени и от партньорската мрежа на АПИ чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.yettel.bg, www.A1.bg, www.vivacom.bg, www.grabo.bg, www.my.fibank.bg, www.spotins.bg, както и на каса в обектите на „А1“, „Йеттел“ (Yettel), „Виваком“, „Български пощи“, „Изи Пей“ (Easy Pay), „Фаст Пей“ (Fast Pay), „Снепла“, „Ай Кю Груп“, „Бул 07“, „Видин Инс“, „КН Враца“, „Фарго Инвест Груп“, „Колхида 3б“, „Локатор Бг“, „Монтана Инс“, „Ен Ай Груп 87“, „Пи Ес Консултинг“, „Василева и Рангелов“, „Джи Ен Консултинг“, и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“, „ОМВ“, „ЕКО“, „Круиз“, „Бенита“, „Газпром“, „Ромпетрол“, „Шел“, „Инса Ойл“, „ВиЕм Петролиум“, „Пауър ойл“, сервизни центрове „Тахо Венци“, застрахователни брокери „Ай енд Джи Иншурънс Брокерс“, „Омникар и Партньори“, „Дженерал Брокер“, „Видин Инс“ или чрез мобилните приложения от ОББ, „ТолПас“ (TollPass), „Пфайър“ (Phyre) и „Амарант България“.

От АПИ съветват потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация при покупка на е-винетка, преди да потвърдят крайното плащане за таксата.  

„Отговорността за попълване на вярна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил“, уточняват от агенцията.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите „0“ (нула) и „О“ (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише „0“ (нула), а за буква - „О“.

От Пътната агенция припомнят още, че в случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини