От х:

Днес в x:

Бъдни вечер е!

Бъдни вечер е сред най-обичаните и уютни семейни празници. Хората от близо и далеч се връщат при семействата си, за да празнуват Рождество Христово и да си пожелаят всичко най-хубаво за идната година. На Бъдни вечер изпълняваме ритуали и традиции, които се спазват в българските семейства от векове.

Бъдни вечер е денят преди Рождество Христово. Нарича се така, защото на този ден хората се молят и си пожелават всичко най-добро за бъдещето.Посветен е на дома, семейството и огнището.

Преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва в огнището специално дърво, наречено бъдник. То остава да тлее през цялата нощ и да поддържа огъня жив.

Ястията на трапезата са нечетен брой и са постни. Те са седем, колкото са дните в седмицата, или девет, колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната пък държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината.

Масата се отрупва с всичко, което се произвежда в домакинството: жито, фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошаф, туршия, лук, чесън, мед, орехи, плодове, вино.

На трапезата на Бъдни вечер задължително се поднася пита. Тя винаги е домашно приготвена, тъй като представлява символично жертвоприношение. В нея се замесва пара и на когото се падне тя, той ще е късметлията през годината.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата и цялата къща с тамян. Според вярването тамянът гони злите сили.

Най-възрастният в семейството разчупва питата с думите: „Ела, Боже, да вечеряме“. Първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта.

Трапезата не се вдига цялата нощ, така че, ако непознат пътник почука на вратата, той също да може да си похапне. Също има поверие, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят.

На Бъдни вечер завършват и 40-дневните коледни пости. На 25 декември, Коледа, трябва да се яде блажно.

В нощта на Бъдни вечер срещу Коледа, коледари посещават къщите и коледуват.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини