От х:

Днес в x:

САЩ се заинтересуваха от странните поправки за „Лукойл“

От управляващото мнозинство се оправдават за новите „врати“ в закона, които осигуряват още петролни приходи на Кремъл

Поведението на управляващите по казуса с „Лукойл Нефтохим“ и руския петрол все повече озадачава. ГЕРБ и ДПС уж много бързаха да затворят всички нефтени кранчета за приходи и печалби за Кремъл още от 1 януари, но в крайна сметка мнозинството единодушно прие текстове, които удължават с месеци използването на руски нефт и износа на произведени от него продукти.

Месеци наред вървяха спорове откога точно България да забрани „токсичния“ руски петрол. Най-сетне бяха приети две дати - на 1 януари за продукти от руски нефт и 3 март за самата суровина. Покрай датите обаче в последния момент незнайно кои депутати промушиха изключения от забраните. Според светкавичен анализ на Центъра за изследване на демокрацията тези „уточнения“ в 12 без пет дават нови възможности на „Лукойл“ да спечели стотици милиони чрез българската рафинерия. Докато депутатите бързаха бавно да забранят руския нефт, бургаската рафинерия ударно е пълнила складовете с доставен от Русия „Уралс“, сочат митническите данни.

Недоумение

Новината, че българските политици, които парадират, че са евроантлантици, пак шикалкавят с прилагането на санкциите срещу Русия, бързо стигна отвъд океана. В САЩ недоумяват какво точно е приел нашият парламент и са се обърнали към посолството на България с молба да получат допълнителна информация за последните решения относно нефтеното ембарго. Това става ясно от писмо, с което дипломатите ни във Вашингтон питат София какво да обяснят. Писмото е адресирано до Народното събрание, до правителството и до министерствата на енергетикати на външните работи с молба за получаване на бързи указания.  

От Комисията по външните работи на Камарата на представителите на САЩ са попитали вярно ли е, че износът на горива, произведени от руски петрол, ще продължи и след  31 декември, и наистина ли няма да се прилага таванът от 60 долара за барел за руския нефт, който ще се внася след Нова година, каквито съобщения се появиха, посочват от българското посолство в писмото до София.

В понеделник Народното събрание гласува в нестандартна процедура на две четения в един ден законови промени, с които се прекратява предсрочно изключението за България да внася руски нефт.
„Ако приемем, че „Лукойл“ ще внесе около 3.5 милиона барела руски нефт през първите два месеца на 2024 г., само от експортни такси компанията ще генерира 168 млн. долара допълнителни данъчни приходи от такси, изчисляват от ЦИД в анализа си за най-новите решения на НС. От изследователския център посочват още, че вероятно от бургаската рафинерия още месеци ще се изнасят големи количества нискооктанов бензин от руски нефт, които ще се претоварват в открито море, ще се смесват с висококтанови бензини и ще се продават по цял свят, като носят на „Лукойл“ приходи от порядъка на 360 млн. долара.

Отделно при липсата на ценови таван в България ще се внася скъп руски петрол. Както се разбра неотдавна, при цени на международните пазари около 75 долара за барел бургаската рафинерия е купувала „Уралс“ на цени над 80 долара. Това обяснява и защо у нас цените на горивата не намаляха значително въпреки ниските котировки на на суровия петрол на световните пазари. А целта на дерогацията - временното разрешение на ЕК България да не прилага забраната за руски нефт, бе българите да имат евтин бензин и дизел.

Сметки

Управляващите се опитаха да опровергаят обвиненията, че са отворили нови вратички за печалби на руската „Лукойл“ и за пълнене на руския бюджет, но не са никак убедителни.

„Какви „вратички“ има? Износът се забранява от 1 януари. Единственото, което може да се изнесе, е това, което е вкарано като суров петрол в страната към 31 декември, да бъде преработено и изнесено, даже не знам дали за нискооктанов бензин или нещо друго. Където имаме количества петрол, те са засичат към 31 декември и приключва“, бе коментарът на финансовия министър Асен Василев.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев повтори думите на министъра, показвайки, че е подразнен от съмненията за решения в полза на „Лукойл“:  „Сяда някой в кабинет, изчислява и казва, че има „вратички“. Няма. Всичко е сметнато  - на 31 декември Агенция „Митници“ ще направи ревизия. И това, което е останало в баките, ще бъде описано и ще бъде разрешено от него да се изнесе само това, което не може да се продаде на вътрешния пазар и би задръстило екологично страната. Нито лев, нито литър, нищо повече!"

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини