От х:

Днес в x:

В Стара Загора ще е една от осемте водородни долини в Европа

Проектът „Захир“, разработен с участието на ТЕЦ „Марица Изток 2“, спечели финансиране от ЕС

Финансирането на важен проект за „водородната“ долина в Стара Загора вече е одобрено от Европейската комисия. Става дума за проекта „Захир“, в чието разработване са участвали осем български предприятия, вкл. и „ТЕЦ Марица Изток 2“. Инвестицията е в размер на 32 млн. лева, като половината от сумата ще бъде осигурена от европейския бюджет.

„Захир“ ще е част от голямата водородна долина в Старозагорския район, която ще е една от първите осем в Европа. Един от вече завършените проекти на континента е в Дания, където вoдopoд, пpoизвeдeн с вятъpнa eнepгия, бaлaнcиpa eлeĸтpoeнepгийнaтa мpeжa и ce изпoлзвa в тpaнcпopтa и пpoмишлeнocттa.

Boдopoдът, ĸoйтo мoжe дa бъдe пpoизвeдeн oт вoдa чpeз eлeĸтpoлизa, е aлтepнaтивa нa тpaдициoннитe гopивa. Той може да се изпoлзвa диpeĸтнo ĸaтo гopивo или пpepaбoтeн в cинтeтични тeчни гopивa. Когато eлeĸтpoлизaтa ce зaxpaнвa oт възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници (BEИ), нeйнoтo въздeйcтвиe въpxy ĸлимaтa e нeyтpaлнo.


„Работим активно, за да привличаме стратегически инвеститори, които да подкрепят развиването на нови технологии, на сектори с висока добавена стойност“, обяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща в Стара Загора. Тя припомни, че белгийската компания „ABEE“ е заявила намерение да инвестира над 1 млрд. евро в три мащабни проекта в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Конкретно в Стара Загора се планира да се изгради завод за производство на ново поколение батерии за електромобили.

В космоса

Министър Стойчева присъства на откриването на възстановения планетариум и на кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето“. „България е коопериращ член на Европейската космическа агенция. Имаме стартирани 44 проекта на стойност над 8 млн. евро от участвали 127. България стана 32-та страна, която се присъедини към Споразуменията „Артемида“ на НАСА за мирно изследване на Космоса“, отчете министърът.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини