От х:

Днес в x:

11 хорови състава с над 250 изпълнители гостуват в Хасково на Фестивала на коледната и новогодишната песен

Изображение 1 от 4

    Шествие на хористите, които ще се включат в тазгодишното-осмо издание на Националния фестивала на коледната и новогодишната песен в Хасково, ще премине в петък по централните улици на града.

    То ще бъде предвождано от Духовия оркестър от площад „Свобода“ с коледна музика, до Младежкия център, където ще се проведе фестивалната програма, съобщи организаторът на проявата и ръководител на домакините от Детски хор "Орфей" Елена Цветкова.

    Фестивалът се осъществява с финансова подкрепа от Министерство на културата. От там са осигурени 10 хил. лева. Финансиране  с 4 000 лв. има и по Културния календар на Хасково, и от бюджета на Младежкия център. 

    Станалата вече традиционна предшестваща инициатива-издигането на гигантската сурвачка пред Центъра ще се състои и през тази година. Ще бъде открита и изложбата "Рисувам коледна песен", която е с благотворителна кауза. Разпродажбата на рисунките ще събере средства за продължаващото лечението на Дани от Хасково, който страда от Сарком на Юинг.

    34 нови песни на коледна и новогодишна тематика са създадени през осемте години на фестивала. Те вече се пеят от хоровете в страната и чужбина с удоволствие, защото чрез тях е обновен репертоара в празничните дни, посочи Елена Цветкова.

    Вероятно фестивалът ще се развива в посока организиране на самостоятелен конкурс за текст за песен на тази тематика, тъй като това се оказва препятствие за композиторите в годините, обясни организаторката на фестивала.

    В осмото си издание фестивалът е под надслов „Нови гласове“, тъй като голяма част от съставите ще пеят за първи път на сцената в Хасково.

    Фестивалът ще бъде открит в петък, 15 септември, с изпълнения на подготвителна и концертна формации на домакина- Детски хор „Орфей“ и приятели. В концерта ще участват още вокалистът на рок бандата „Хангар 42“ Боян Гегов и Хорова формация „Слава Русева“ от Пазарджик.

    Тази година организаторите на фестивала ще връчат нови статуетки на призьорите. Неин автор е художничката Галя Марева, която е ръководител на Арт школа „Дъга“ към Младежкия център.

    Програма

    15 февруари – петък

    16:00ч. – Шествие с участието на всички хорове от елхата на пл. “Свобода” до Мл. център ;

    17:00ч. – Откриване на изложба “Рисувам коледна песен” – фоайето на Младежки център; 

    18:00 ч. – Откриване на Фестивала и Първи фестивален концерт с участието на камерна формация на детски хор “Слава Русева” - Пазарджик и детски хор “Орфей” - Хасково;

    16 декември – събота – Концертна зала, Младежки център

    11:30 – Втори фестивален концерт  с участието на Хорова школа Свиленград, Детска вокална формация „Омайниче” – Пловдив, Вокална формация „Морски песъчинки” – Бургас, Детски хор при хорова школа “Проф. Г. Димитров” - Ямбол;

    Концертът ще завърши с общо изпълнение на химна на фестивала „Коледа дошла е”, диригент Кирил Търпов;

    14:00 – Прожекция на филм за проф. Александър Танев;

    18:00 – Трети фестивален концерт  с участието на Хор на пловдивските младежи „Ст. Благоева”, Камерен хор „Ирина Щиглич” – София, Хор на варненските девойки и жени, Смесен хор „Родна песен” – Бургас и Академичен хор „Ангел Манолов” - София;

    Концертът ще завърши с общо изпълнение на химна на фестивала „Коледа дошла е”, диригент Дарена Попова

     17 декември – неделя – пл. „Свобода”

     11:00 –  Четвърти фестивален концерт „С песни край елхата” с участието на всички хорове;

    Концертът ще завърши с общо изпълнение на химна на фестивала „Коледа дошла е”, диригент – Елена Цветкова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини