От х:

Днес в x:

Общинските болници: Касата убива конкуренцията

Директорът на МБАЛ Харманли, д-р Динчо Генев, води бунта на малките болници срещу системата

Касата използва монополното си положение в разпределенето на бюджетни средства, за да облагодетелства областните болници за сметка на малките лечебни заведения в общините. Така се убива конкуренцията между болниците. Около това становище се обединиха ръководители на 12 общински болници от Югоизточна България на среща в Свиленград. Тя бе свикана по инициатива на директорите на свиленградската и харманлйските МБАЛ, д-р димитър Ермов и д-р динчо Генев. В понеделник, лечебните заведения съвместно ще сезират комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за нелоялния начин по който се разпределят средствата в здравеопазването.

Ябълката на раздора са новите делегирани бюджети. Според разбивката за тази година, болниците в Димитровград и Харманли ще получат 31 % по малко пари в сравнение с миналата година, а в Свиленград - 18 %. Рязането на средствата в Тополовград, Любимец и Ивайловград е още по драстично заради отпадането на почти всички клинични пътеки там. В същото време МБАЛ в Хасково например получава с 10% по-малко пари спрямо миналата година - сумата за от 8.692 млн. лв. пада на 7.822 млн.

Нещо повече, в средствата за 2010-та са включени и вече изработените пари по клинични пътеки за месеците ноември и декември миналата година. „ Дават ми 1млн. и 450 хиляди лв. От тях 400 000 лв. са за извършени здравни услуги през 2009-а. Остават ми само 1.050 млн. при условие, че миналата година заработихме по пътеки 2.160 млн лева“, обясни директорът на харманлиската болница д-р Динчо Генев. Какво ще стане, когато отпуснатите пари за годината свършат, а има още пациенти, не се обяснява. 3-месечното индексиране на болничните бюджети няма да реши проблема с дефицита, категоричен е д-р Генев. Утре той ще разговаря със заместник министъра Валери Митревски, който пристига на обиколка в региона, за да обясни политиката на здравното министерство. Помощникът на Божидар Нанев ще посети още Свиленград и Тополовград.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини