От х:

Днес в x:

-1 °C

Общинските болници: Касата убива конкуренцията

Директорът на МБАЛ Харманли, д-р Динчо Генев, води бунта на малките болници срещу системата

Касата използва монополното си положение в разпределенето на бюджетни средства, за да облагодетелства областните болници за сметка на малките лечебни заведения в общините. Така се убива конкуренцията между болниците. Около това становище се обединиха ръководители на 12 общински болници от Югоизточна България на среща в Свиленград. Тя бе свикана по инициатива на директорите на свиленградската и харманлйските МБАЛ, д-р димитър Ермов и д-р динчо Генев. В понеделник, лечебните заведения съвместно ще сезират комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за нелоялния начин по който се разпределят средствата в здравеопазването.

Ябълката на раздора са новите делегирани бюджети. Според разбивката за тази година, болниците в Димитровград и Харманли ще получат 31 % по малко пари в сравнение с миналата година, а в Свиленград - 18 %. Рязането на средствата в Тополовград, Любимец и Ивайловград е още по драстично заради отпадането на почти всички клинични пътеки там. В същото време МБАЛ в Хасково например получава с 10% по-малко пари спрямо миналата година - сумата за от 8.692 млн. лв. пада на 7.822 млн.

Нещо повече, в средствата за 2010-та са включени и вече изработените пари по клинични пътеки за месеците ноември и декември миналата година. „ Дават ми 1млн. и 450 хиляди лв. От тях 400 000 лв. са за извършени здравни услуги през 2009-а. Остават ми само 1.050 млн. при условие, че миналата година заработихме по пътеки 2.160 млн лева“, обясни директорът на харманлиската болница д-р Динчо Генев. Какво ще стане, когато отпуснатите пари за годината свършат, а има още пациенти, не се обяснява. 3-месечното индексиране на болничните бюджети няма да реши проблема с дефицита, категоричен е д-р Генев. Утре той ще разговаря със заместник министъра Валери Митревски, който пристига на обиколка в региона, за да обясни политиката на здравното министерство. Помощникът на Божидар Нанев ще посети още Свиленград и Тополовград.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
26 ное 2020
Последни новини