От х:

Днес в x:

Плащаме със 7,5% по-висока цена за природния газ през декември

Към днешна дата изчислената цена на природния газ за декември ще е със 7,5 процента по-висока от действащата за месец ноември, предава БТА. Това каза директорът на дирекция "Търговия с природен газ" в "Булгаргаз" Веселин Синабов по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 14 ноември за утвърждаване на цена за декември, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

БТА припомня, че поскъпване със 7,9 процента на природния газ за декември предложи "Булгаргаз" в подаденото до КЕВР заявление през ноември. Изчисленията на дружеството към 14 ноември показваха, че от началото на следващия месец цената на газа без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС трябва да бъде 88,61 лева за мегаватчас.

КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември 82,12 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира по време на откритото заседание, че в момента на европейската газова борса в Нидерландия цената на дневния индекс TTF намалява. Той обаче отчете, че това може да създаде фалшиви очаквания в хората, защото това е дневната цена, докато "Булгаргаз" в своето ценообразуване купува от доставчиците си, които се позовават на индекса на TTF за месец напред. Иванов посочи, че този индекс е различен и е по-висок поне с няколко евро в сравнение с дневния. Той се надява, ако тенденцията за намаляване на цената продължи, това да се отрази на следващите решения на КЕВР за определяне на цената на природния газ. Според него едва ли от днес до петък, когато КЕВР ще се произнесе с окончателно решение, ще има съществена промяна, но ако има такава, "Булгаргаз" ще трябва да я отрази и представи в Комисията не по-късно от 9:30 часа на 1 декември.

Иван Иванов отбеляза, че независимо от рязкото застудяване в цяла Европа не се повишава цената на природния газ, напротив – дневните цени намаляват на нидерландската газова борса. Според него причината за това е, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени навсякъде и се тегли от тях, както и "Булгаргаз" вече започва да добива малки количества от газовото хранилище в Чирен. Другата причина е, че редица страни в Европа търсят и намират алтернативни маршрути за снабдяване с природен газ. В България се очаква скоро да бъде пусната в експлоатация газовата връзка София – Ниш, с което ще се даде възможност на Сърбия да получава алтернативно гориво от нашата газопреносна система. Освен това до 1 март догодина се очаква да влезе в експлоатация терминалът за регазификация в Александруполис. В него "Булгартрансгаз" има 20-процентно участие и това ще позволи на България да осигурява допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от този терминал.  

Председателят на КЕВР насрочи закрито заседание на 1 декември от 15:00 часа, на което Комисията ще излезе с решение по заявлението на "Булгаргаз" за утвърждаване на цената на природния газ за следващия месец.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини