От х:

Днес в x:

Съдия Иван Стоилов представи два романа в Хасково

    Съдията в Софийския районен съд Иван Стоилов представи две свои книги в пресклуба на БТА в Хасково тази вечер. Едната е именувана „Странната география на шкембе чорбата“, издадена през 2021 г., а другата - „По/стъпките му“, излязла от печат през 2023 г.

    Рецензент е журналистът и литератор Недялко Бакалов. Хасколията говори за двете творби на автора, който е на 52 г. и е родом от Димитровград, но е възпитаник на хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Преди 4 г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ той представи и дебютния си роман „Екстрийм“.

    Странната география на шкембе чорбата“

    Това е втората книга на Иван Стоилов. „Защо пустите балканци ядат шкембе чорба. Защото, когато на човек пределът на сетивността е отвъд границите на възможното, той е готов да яде вътрешности. Тези думи на автора сякаш казват всичко за философията, внушението и силата на втора книга на Иван Стоилов“, каза Недялко Бакалов. Той допълни, че това е модерен съвременен роман, привидно, проследяващ странното пътешествие на двама герои-приятели – Спас и Павел по балканския път на шкембе чорбата с цел да се състави интерактивна карта на това кулинарно изкушение.

    „Иван Стоилов разказва майсторски и почти във всяка сцена внася елемент на житейска достоверност“, каза Недялко Бакалов.

    От своя страна, Стоилов каза, че с Недялко Бакалов е свързан не само приятелски, но е имал и служебни отношения. Преди около три десетилетия рецензентът е бил началник – заместник-главен редактор на вестници, в които авторът е участвал с публикации.

    „Бакалов има сериозен процент „вина“, да запали тази страстна искра в мен да започна да пиша и да го продължа към днешна дата“, каза Иван Стоилов.

    По/стъпките му“

    Това е роман, изпълнен с много хумор, философски разсъждения, исторически равносметки, политически заговор, любов, омраза и всякакъв вид алкохол. И едно шиле. Действието се развива във възможното близко бъдеще, базирано е на реални събития.

    В основата на сюжета е ежегодният пешеходен поход „По стъпките на Ботевата чета“, който преминава от Козлодуйския бряг до връх Околчица, където е лобното място на поета революционер. В него традиционно присъства и представителна войскова част. Десетте войници в похода са мъже на под 40-годишна възраст – адвокат, данъчен инспектор, художник, патоанатом, съдия, университетски преподавател, одитор, двама далавераджии и бивш депутат. Командвани от полковник и капитан. Всеки един от тях преживява своите лични драми и болки, осветени от лагерните огньове. Накратко – хумористично-философска история за това, което се случва в живота на дванадесет зрели мъже.

    „Представил съм вече десетки, та дори и стотици книги. Доста от тях с куртоазна благосклонност, някои от тях направо по задължение – приятелско, колегиално, човешко. Трите рома на Иван Стоилов са сред малкото, за които говоря с удоволствие и от сърце“, каза Недялко Бакалов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини