От х:

Днес в x:

Банкси разкрива собственото си име в забравено интервю

Банкси потвърждава собственото си име в забравено интервю, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

В запис от 2003 г. репортерът Найджъл Ренч пита художника дали се казва Робърт Банкс, а той отговаря: "Роби".

Отдавна има предположения за името на твореца - Робин, Робърт, Роби.

В интервюто Банкси сравнява подхода си към изкуството - много бързо рисуване на графити анонимно, със затоплянето на храна в микровълнова фурна. "Бързо е", казва художникът от Бристол. "Искам да приключа бързо".

Това е едно от най-ранните известни интервюта с Банкси, наричан често от пресата "загадъчен" и "тайнствен". Тогава той е в 20-те си години. Интервюиран е от Ренч през лятото на 2003 г. заради откриването на неговата изложба Turf War в Източен Лондон. 

Самоличността на Банкси така и остава неизвестна, но интервюто дава възможност на почитателите му, сред която са и много знаменитости, да чуят гласа му. 

Пълното интервю може да бъде чуто в BBC Sounds като The Banksy Story. Записан е и бонусен епизод в подкаста след неговото откриване. 

Първоначално е излъчена редактирана версия. Години по-късно, след като слуша подкаста The Banksy Story, Ренч намира пълното интервю на минидиск в дома си. В неизлъчената част Банкси защитава вандализма като изкуство.  

"Не съм тук да се извинявам за това", казва Банкси. "Това е по-бърз начин да изразиш мнението си, нали? По същия начин майка ми казваше за неделното печено всеки път: Готви се часове, а се изяжда за минути".

"Сега тя яде затоплена храна в микровълновата фурна и изглежда много по-щастлива. Аз възприемам този подход към изкуството. Искам да приключа и да забравя".

Запитан дали графитите са вандализъм или незаконни, Банкси казва: "Излезте! Чупете! Забавлявайте се!", като добавя, че и другите могат от своя страна да драскат върху нечия работа. "Други хора могат да го променят. Те могат да се отърват от това". 

Банкси се прославя с поредица от графити, които се появяват по сгради във Великобритания и се отличават със сатирични мотиви. Той е един от най-известните художници в света, но въпреки това предпочита да запази тайна самоличността си, поне официално.

През 2018 г. творецът смая света на изкуството, когато картината му "Момиче с балон" се "самоунищожи" в Лондон, веднага след като беше продадена на търг.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини