От х:

Днес в x:

Хасково се включи с много инициативи в първия у нас Ден на четенето

    От няколко точки в Хасково и областта малки и големи, като четци или слушатели днес се включиха в първата масова инициатива у нас на четящите хора.

    Организатори на „Ден на четенето“ на 17 ноември са

    Фондация "Четене", фондация "Детски книги" и сдружение "Книги и четене".

    Инициативата цели да насочи вниманието към четенето като възможност за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

    В разработената интернет платформа всички, които участват в "Ден на четенето" могат да се регистрират. Така до тази сутрин бяха отбелязани 177609 души от страната, но и от българските общности по света.

    В Хасково много училища проведоха в рамките на учебния ден занятия по изразително четене.

    От областния град на онлайн платформата се отбелязаха с организирани събития и от Регионалната библиотека „ Христо Смирненски“.

    Малко преди обед сред четящите там е и 7-годишният Филип. Първокласникът е дошъл с майка си, за да върне книжките, които вече е прочел. Филип знае от мама Алекс, че днешният ден е посветен на четенето. „На този ден всички четат“, разяснява Филип. Момченцето е категорично, че не само един ден в годината е неговият ден за четене на книжки, защото това е любимо занимание.

    И докато първокласникът избира в детския отдел на библиотеката коя още книжка ще си вземе за вкъщи, в противоположния край на залата по-големите от него ученици от спортното училище „Стефан Караджа“ са част от дискусията с библиотекарите, посветена на днешния ден.

    „Тревожната статистика сочи, че в България в момента има 44% функционално неграмотни хора, а това означава, че те имат слаби умения за боравене, анализиране на информация. Поставяме началото на този Ден на четенето в България с надеждата той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява не само децата, но и възрастните за важността на четенето.“, споделя за вложения смисъл в инициативата един от съорганизаторите й -Виктория Бисерова – издател и университетски преподавател.

    И ако е факт, че един ден за четене не стига, а четящите хора са онези, пред които има широко отворени прозорци към света, то това се доказва и от още множество инициативи, които са организирани в страната и в региона на Хасково.

    Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград се включва с дискусии на потребители за ползите от четенето и възможностите, които дава то. Библиотекари споделят любими текстове и разкриват себе си като читатели. В с.Бодрово, организирани от Сдружение „Бодра мисъл“ и Читалище „Бодрост – 1885 г“, хората ще се съберат да четата заедно в 18 часа днес.

    В училище „Иван Вазов“ в Харманли, в СОУ "Свети Климент Охридски" в Симеоновград, в училищата „Алеко Константинов“, „Любен Каравелов“ и НЧ " Христо Ботев-1902" в Димитровград, в Свиленгради в Любимец-всички там са част от Деня на четенето.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини