От х:

Днес в x:

Мартин Недев и Стела Бинева с бронзови медали от Международната олимпиада по астрономия в Китай

Мартин Недев и Стела Бинева спечелиха бронзови медали от Международната олимпиада по астрономия в Китай. Момчето е възпитаник на Астрономическа обсерватория при ОП „Младежки център“ – Хасково“ с ръководител Йоанна Кокотанекова, а момичето е възпитаник на Народна астрономическа обсерватория и Планетариум „Джордано Бруно“ – Димитровград с ръководител Димитър Кокотанеков. И двамата са ученици в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково.

Те са едни от 8-те медалисти от България, представили се достойно на най-престижното състезание за годината, събрало ученици от цял свят. Олимпиадата се проведе в три състезателни тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Участниците бяха разделени в три възрастови групи: α (участващи за първи път, до 16г.), β (до 17г.) и γ (до 18г. или ученици, чието участие в Международната олимпиада е било възпрепятствано от пандемията от covid-19).

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини