От х:

Днес в x:

15 станаха жертвите на бурята "Киарън" в Европа

Най-малко шестима души са загинали при тежки наводнения в Тоскана, Централна Италия, и трима в Португалия, с което броят на жертвите в Западна Европа, причинени от проливните дъждове и рекордните ветрове, предизвикани от бурята "Киаран", достигна 15, обобщи "Гардиън".

Еудженио Джани, управител на област Тоскана, обяви в петък извънредно положение, като определи ситуацията като "наистина много сериозна". Той заяви, че това е била "дълга и сложна нощ за цялата регионална система за гражданска защита".

Имаше опасения, че река Арно може да наводни историческия град Флоренция, след като няколко близки града бяха залети, но Джани заяви, че високата точка на водата е преминала в средата на сутринта без сериозни инциденти.

В близост до град Пистоя се срути мост, при което загинаха двама души. Друг човек е загинал в град Росиняно, а другите две жертви са възрастни хора, живеещи в малкото градче Монтемурло, северозападно от Флоренция, съобщават италианските медии.Джани заяви, че сред загиналите е 85-годишен мъж, който е бил намерен удавен на приземния етаж на дома си за възрастни хора. "Това, което се случи тази вечер в Тоскана, си има име: климатични промени", написа Джани в X, известен преди като Twitter.

В Прато, град близо до Флоренция, където се съобщава за смъртта на двама души, също възрастни, кметът Матео Бифони заяви, че щетите, причинени от бурята, са "удар в стомаха и те карат да плачеш".

Градската болница "Санто Стефано" също е била залята от вода, каза Бифони. След нощта на опустошение ще запретнем ръкави, за да почистим и да се опитаме възстановим дейността на лечебното заведение, уточни кметът на града.

Две жени и един мъж са загинали край бреговете на Португалия, когато ветроходната им лодка се е преобърнала на 35 мили северно от Лисабон в силно море. За северните крайбрежни райони на страната беше обявен червен код за тревога, тъй като вълните надхвърляха седем метра.

Италианските власти съобщиха, че няколко души все още се водят за изчезнали в Тоскана и поне един в североизточния регион Венето. Около 48 000 души нямат електричество, съобщи вицепремиерът Матео Салвини. Министър-председателят Джорджия Мелони обяви първоначален пакет от държавна помощ в размер на 5 млн. евро (4,3 млн. паунда) за подпомагане на най-засегнатите райони.

Най-малко седем души загинаха в четвъртък в други части на Европа, почти всички от паднали дървета, на фона на ветрове, които достигнаха 124 мили в час (200 км/ч). Двама души загинаха във Франция, двама в Белгия и по един в Нидерландия, Германия и Испания.           

Френският президент Еманюел Макрон посети пострадалите райони. Той обеща правителството да отпусне средства за справяне с щетите от бедствието.

Италия се смята за особено уязвима от последиците от климатичните промени. През май 14 души загинаха, а хиляди останаха без дом след наводнения в Емилия-Романя.

В Испания най-малко 800 души около крайбрежния град Гандия във Валенсия бяха евакуирани, след като през нощта избухна горски пожар и се разпространи бързо на фона на рекордни ветрове, съобщиха официални лица в петък.

Бурята "Киарън" е задвижвана от мощен реактивен поток, който нахлу от Атлантическия океан, донасяйки проливен дъжд и силни ветрове, които вече причиниха тежки наводнения в Северна Ирландия, части от Великобритания, Белгия, Нидерландия и Франция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини