От х:

Днес в x:

Популацията на полярните мечки е застрашена

През първата седмица на ноември се отбелязва Световният ден на полярната мечка. За никого не е тайна, че намаляването на ледената покривка оказва негативно влияние върху белите мечки, тъй като те не разполагат с достатъчно пространство за лов, а колкото повече време женските прекарват на сушата, толкова по-дълго са принудени да гладуват. Това означава, че кърмата на майките често спира или организмът им произвежда продукт, който е по-малко хранителен.

Учени са изследвали на здравословното състояние и състава на кърмата на полярните мечки.

Рибната диета на полярните мечки води до появата на необичайна кърма. Съставът на кърмата е изследван от д-р Андрю Дерохер, изследовател, който дори е опитал продукта и го описва като „богата кремообразна текстура с морски вкус, който напомня на риба“.
Тази кремообразна текстура се дължи на високото съдържание на мазнини в млякото на полярната мечка, обяснява експертът.

Нови изследвания са разкрили, че производството на мляко става все по-трудно, имайки предвид изменението на климата. Учени прогнозират, че качеството на кърмата ще се влоши още повече, пише вести.бг.

„При полярните мечки чифтосването обикновено става през пролетта върху леда. Женските и мъжките прекарват няколко седмици заедно, чифтосват се и след това тръгват по своя път. Но оплодената яйцеклетка, която женската носи не започва да се развива веднага“, коментира изследователят Луиз Арчър от Университета на Торонто.

Той обяснява, че при полярните мечки се наблюдава нещо, което се нарича забавена имплантация, което означава, че развитието на плода се забавя. Това означава, че женските белите мечки имат време да натрупат енергийни резерви. Те продължават да се хранят на леда и едва през есента - обикновено около октомври или ноември, ако до този момент са натрупали достатъчно телесни мазнини - яйцеклетката ще се имплантира и ще започне да се развива, посочва Арчър.
Само около 60 дни - това е наистина кратък период, но той позволява известна гъвкавост. Ако не са напълнели достатъчно, бременността няма да продължи. Вместо това ще се върнат обратно на морския лед за още една година, ще продължат да се хранят, за да подобрят здравословното си състояние. Това е важно за бели мечки, защото раждането и издръжката на малките е наистина голямо предизвикателство за тях. От октомври до ноември в снега се изграждат бърлоги. Когато е в бърлогата, мечката не се храни и не пие течности.

 

Източник: 24часа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини