От х:

Днес в x:

Джордж Клуни на мушката на Кремъл, заради сигнали срещу руски офицери убивали и изнасилвали в Украйна

Министерството на културата на Русия обсъжда тежки санкции срещу холивудския актьор Джордж Клуни. Очаква се по предложение на министърката Олга Любимова филми, с участието на Клуни да бъдат спряни от прожекции в Руската федерация. Медии, които отразяват работата на фондацията на актьора и съпругата му Амал Клуни, ще бъдат наказвани.

На Клуни и съпругата му ще бъде забранено да посещават Русия и окупираните от нея територии в Украйна.

Повод за репресивните действия срещу един от най-популярните актьори в света са подадени три сигнала от фондацията Clooney Foundation for Justice в Германската прокуратура, в които се предоставят доказателства за военни престъпления на руски офицери в Украйна. Става дума за убийства, изнасилвания, палежи и мъчения, дело на 20 представители на висшия и средния офицерски корпус. Клуни и съпругата му настояват да бъде издадена заповед за арест на въпросните извършители на издевателства и разстрели.

Фондацията е представила на германската прокуратура подробно досие на престъпниците. Тези материали са предадени и на прокуратурата на Международния наказателен съд (МНС).

Джордж Клуни е в „черния списък“ на Русия още от 2014 г., когато се обявява срещу анексирането на Крим.

През юни 2023 г. актьорът излезе с призив Западът да унищожи частната руска армия „Вагнер“, прочула се с военни престъпления не само в Украйна, но и в редица африкански държави.

Тези изяви на Клуни силно ядосали Кремъл и културното министерство решило да вземе сериозни мерки срещу холивудската звезда.

Министър Олга Любимова е лично предложение за високия пост от президента Владимир Путин. Тя е родена през 1980 г. Завършва специалност „театрална журналистика“.

Само преди седмица Любимова е била в Кремъл при Путин, на когото докладвала какви филми ще се прожектират в Русия през 2023 г. Също така и програмата на циркови спектакли и концерти, които ще се организират в завзетите украински територии.

На 16 декември 2022 г., на фона на нахлуването на Русия в Украйна, Любимова беше включена в списъка със санкции на страните от Европейския съюз за проекти, изпълнявани под нейно ръководство, насочени към интегриране на незаконно анексираните региони на Украйна. Освен това, според Европейския съюз, тя е пряко замесена в унищожаването на украинското културно наследство и артефакти. Тя е и в списъка със санкции на САЩ, Канада, Австралия, Швейцари, Нова Зеландия и Великобритания, заради съпричастността й към отвличането на украински деца в Русия.

 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини