От х:

Днес в x:

Машинен Костинброд: ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" видяха измама в кода

Тошко Йорданов обвини Кирил Петков и Божидар Божанов в корупционен натиск над министър

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е бил заплашван от депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и Божидар Божанов за изразходването на 640 млн. лв., предназначени за засилване на информационната сигурност на държавата. Това съобщи в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Добави, че тези факти са били изложени от министъра на председателския съвет.

Натискат е да не се прави чрез обществени поръчки и открити процедури, а парите да се раздадат на подходящите хора, каза Йорданов.

Добави, че на председателския съвет е било поискано от Мария Габриел, която като вицепремиер замества премиера Николай Денков докато той е на посещение в Брюксел, да уволни зам.-министъра Михаил Стойнов, но тя започнала да "кърши пръсти" и да иска повече информация.

Йорданов предложи на главния прокурор да започне разследване на Кирил Петков и Божидар Божанов.

Десислава Атанасова поиска агенцията за сигурност да сезира прокуратурата

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова твърди по казуса, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е взел т.нар. крипотграфски ключ, който е таен и след генерирането му цялата инфраструктура се унищожава. По думите ѝ, след като целият процес бил завършен, Стойнов е наредил този код за достъп да бъде генериран отново и си бил записал целия алгоритъм.

Атанасова определи случилото се като "огромен скандал" и призова ДАНС веднага да сезира прокуратурата заради случая, защото това било "пробив в националната сигурност". Смята, че най-големият риск бил това да доведе до предпоставка за касиране на изборите. Според нея "Продължаваме промяната - Демократична България" веднага трябвало да се разграничи от Стойнов.

"Възраждане" заговори за опит за държавен преврат и иска арести

В изявление лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов настоя за спешен арест на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, заснел с телефон машините за гласуване. Той поиска още премиерът Николай Денков незабавно да подаде оставка, защото Стойнов е негово назначение и е излъчен от партията му "Продължаваме промяната".

В противен случай, ще бъде арестуван самият той, заяви Костадинов и оцени случая като опит за държавен преврат.

Според него Централната избирателна комисия трябва да обяви машините за бракувани, за да не се гласува с тях в неделя.

Делян Пеевски: Машини не трябва да има в неделя, изборите са опорочени

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова да отпадне възможността за гласуване с машина на местните избори на 29 октомври заради опит за манипулация на вота.

"Някой иска да открадне изборите в България, случилото се може да доведе до "голяма ала-бала" в страната", заяви той.

"Машини не трябва да има в неделя. Изборите са под знака на опорочаването", посочи Пеевски и допълни, че ако това не се случи, всеки кандидат ще обжалва резултатите. По думите му вариантите са два - или отмяна на вота, или премахване на машините.

Той заяви, че премиерът Николай Денков трябва да поиска оставките както на зам.-министъра на електронното управление, така и на самия министър Александър Йоловски. Пеевски посочи, че очакват реакцията на правителството. "Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни ще свърши", заяви той.

Корнелия Нинова заяви, че скандалът е затвърдил съмненията им, че изборите могат да се манипулиран чрез машините:

"Имаме информация и съмнения, че нашият резултат от последния вот е повлиян точно от машините. Когато предложихме смесеното гласуване, всички ни се нахвърлиха, спомняте си целия жълтаж за хартиената коалиция, но времето като най-добър приятел на политика показа, че съмненията ни са имали основания".

На извънреден председателски съвет ще се обсъждат обвиненията за манипулация на изборите

След извънредно заседание на председателския съвет в Народното събрание, свикано от председателя на парламента Росен Желязков, ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" обвиниха правителството, че подготвя "машинен Костинброд", а повечето от партиите настояха да се отмени гласуването с машини на местните избори в неделя (29 октомври). Поискан беше и незабавния арест на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

В срещата при Росен Желязков участваха само лидерите на парламентарните групи от четирите формации. Представителите на "Продължаваме промяната- Демократична България" и на БСП нямаше. Двете партии не са в парламента, след като вчера обявиха, че отказват да се включат в свиканото извънредно пленарно заседание за обсъждане на ветото на президента върху промени в Закона за енергетиката.

На председателския съвет Желязков е представил на депутатите доклад от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в който се описва как камери в Министерството на електронното управление са хванали Михаил Стойнов да записва на телефона си и прехвърля на флаш-памет процеса по генериране на кода на машините за гласуване. Самият код беше генериран публично, в присъствието на представители на партиите и на журналисти, два дни преди това.

Заради информацията в доклада четирите парламентарни групи поискаха спешна среща с вицепремиера Мария Габриел и представителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) днес в 13.00 часа, за да дадат обяснения за случилото се.

МС извънредно: Кодът няма влияние върху изборния процес

Кодът няма влияние върху изборния процес, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски на извънреден брифинг. Той добави, че е упълномощил зам.-министър Михаил Стойнов да изпълнява функциите, свързани с машинното гласуване. Машините отпечатват разписка, която удостоверява как е гласувал гласоподавателят, и тези разписки отиват в ЦИК, поясни Йоловски.

На 20 октомври експерти на ЦИК и в присъствието на представители на Сиела са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който се инсталира в машините. Присъствали са представители на 4 парламентарни партии. Тогава е генериран и хешкод - криптографски ключ, като отново са присъствали политици и журналисти. Кодът се генерира през паролите на трима членове на ЦИК. На 23 октомври партиите са получили кода на машините, обясни Йоловски.

Кодът се генерира публично

Иронията е, че именно публичното генериране на кода гарантира честността на машинния вот. На неговото генериране по традиция се канят всички партии, всички участници в изборите, медии, граждани. ДБ например от години призовава за публикуване на кода и настояваше партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Малко по-късно, в пост във фейсбук, Слави Трифонов заяви, че кодът бил повторно генериран на 25 октомври. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини