От х:

Днес в x:

Асен Василев: Президентът Радев се обяви като защитник на "Газпром" в разрез с националния интерес, това е срам

Националният интерес е интересът на Република България, а не на Руската федерация или на "Газпром". Така министърът на финансите Асен Василев коментира искането на президента до Конституционния съд, насочено срещу новите такси, които правителството въведе за пренос на руски природен газ.

"С това си действие президентът Румен Радев се определи като защитник на "Газпром" в разрез с българския национален интерес. Това е срам за президентската институция", заяви на брифинг Асен Василев.

Той допълни, че искането на президента до Конституционния съд няма да спре събирането на таксата за пренос на руски газ. Тя се събира от 13 октомври, а първите постъпления се очакват на 14 ноември.

Василев уточни, че Лукойл са публикували прессъобщение с различните данъци, които са плащали.

“Единствените данъци от там, които трябва да гледаме, са корпоративен данък и солидарната вноска. 154 млн. корпоративен данък е внесен заедно със солидарната вноска тази година”, заяви Василев.

Той коментира, че до 31 октомври трябва да бъдат изплатени.

“Ако Лукойл изпълнят тези задължения очакваме до края на годината да бъдат внесени близо 400 млн. лв.”, уточни министърът на финансите.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини