От х:

Днес в x:

37 български граждани и членове на семействата им са потърсили съдействие за напускане на ивицата Газа

По данни на задграничните ни представителства в региона в момента 37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на ивицата Газа. Търсим възможности за съдействие за тяхната евакуация. Това съобщи на брифинг в министерския съвет външният министър Мария Габриел.

Външно министерство е в непрекъсната връзка с дипломатиеческите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамала, и в тясна координация с други членки на ЕС и партньорски държави.

Мария Габриел подчерта, че към момента евакуация не е възможна, доколкото не е фиксирана договореност за отваряне на граничен пункт "Рафа". Външно министерство разполага със списък за потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове, който е предаден на израелските и египетските власти, съобщи Габриел. От тях ще очакваме разрешение за напускане на Газа и навлизане в Египет, когато това е възможно, каза тя. Министърът посочи, че дипломатическото ни представителство в Рамала и посолството ни в Кайро са в постоянен контакт със семействата на нашите сънародници и са в готовност да им окажат съдействие за извеждането им от Газа и преминаването им в Египет, когато това е възможно. 

В отговор на въпрос Мария Габриел съобщи, че в Министерството на външните работи до този момент не е постъпила информация от официалните власти в Държавата Израел сред заложниците на "Хамас" да има български гражданин. Посолството на България в Тел Авив е в постянен контакт с израелските власти и продължаваме да следим темата, каза Габриел.

Попитана налага ли се изтегляне на дипломатическите ни мисии в региона Мария Габриел напомни, че е дала указание още миналия четвъртък за повишаване на нивото на сигурност в тях, включително в Ливан. Те знаят, че трябва да бъдат готови, ще реагираме незабано, ако има искалация. Всички посолства в региона са мобилизирани и следят ежечасно какво се случва, заяви външният министър.

Попитана за българските моряци от екипажа на "Рожен" Мария Габриел каза, че последната информация е, че смяната е кацнала вече в Тел Авив. Предвижда се полет, който да излети от Тел Авив в 17:15 ч. и да кацне в София с четиримата моряци.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини