От х:

Днес в x:

Израелските военни публикуваха видео и аудиозапис на разговор между терористи за болницата в Газа

Израел публикува предполагаеми доказателства, че не негова ракета, а палестинска несработила, е довела до смъртта на стотици (по данни на контролираното от "Хамас" правителство) в Газа.

Случаят предизвика многохилядни протести по улиците в Близкия изток и Северна Африка, но Израел обвинява организацията "Ислямски джихад".

Преди експлозията във вторник здравните власти в Газа казаха, че най-малко 3000 души са загинали при 11-дневната бомбардировка на Израел, започнала след бушуването на Хамас на 7 октомври в южните израелски общности, при което 1300 души бяха убити и около 200 бяха взети в Газа като заложници.

"Незабавно направихме преглед. Ето какво е станало. В 18:15 г. ракетен бараж е изстрелян от "Хамас" към Израел... след това ракети са изстреляни от "Ислямски джихад" от гробище", каза Хагари. В 18:19 постъпва информация за удара по болницата. Комуникация между представители на ислямисткото движение "Хамас" сочи, че те са разбрали какво е станало и започнали глобална медийна кампания, за да очернят Израел.

Аргументите

Според Хагари материалните доказателства могат да се разделят на три точки. По думите му израелските радарни системи проследяват ракетите от Газа. Има поне два отделни видеоклипа, които показват, че ракетата не е сработила. Освен това разузнавателните данни показват комуникацията.

  • Разследването "потвърди, че не е имало огън на Израелските сили за отбрана от сушата, морето или въздуха, ударил болницата", каза по време на брифинг на английски език Даниел Хагари, главният говорител на армията.
  • Няма структурни щети по сградите около болницата "Ал ахли ал арабий", няма и кратери, които да съответстват на въздушен удар.
  • Няма директен удар по болницата. Няма дори обърнати коли. Щетите от израелска ракета биха били далеч по-големи.
  • Помолен да обясни мащаба на експлозията, Хагари каза, че тя е в съответствие с количеството неизразходвано ракетно гориво, което се е запалило. "По-голямата част от тези щети биха били причинени от горивото, а не само от бойната глава."


Последният аргумент се чу при удара в Костянтинивка, Украйна, когато отказала ракета на противовъздушната отбрана отне живота на десетки цивилни.

Хагари обвини "Хамас", че раздува броя на жертвите от експлозията и каза, че не може да се знае толкова бързо каква точно е причината. Досега, между 300 и 500 по различни данни, броят на загиналите е далеч над причинения от всяка друга атака в Газа при сегашната вълна на насилие. "За разлика от "Хамас", ние веднага започнахме да изследваме атаката."

Около 450 ракети не са успели и са паднали в ивицата за последните 11 дни, каза Хагари. "Разполагаме с разузнавателна информация за комуникация между терористи, които говорят за неправилно изстрелване на ракети", каза още той. Записът е достъпен и в профила на Израелските въоръжени сили в "Туитър".

Разговор в "Хамас"

Израелските военни публикуваха, както казаха, аудиозапис на следния разговор на арабски (но със субтитри на английски) :

- Казвам ви, че това е първият път, когато виждаме ракета да пада така и затова казваме, че принадлежи на "Палестински ислямски джихад".
- Какво?
- Казват, че принадлежи на "Палестински ислямски джихад".
- От нас е?
- Така изглежда.
- Кой го казва?
- Казват, че шрапнелът от ракетата е местен, а не е израелски.
- Какво говориш (името не се чува № бел. ред.)?

Следва друга размяна на реплики:
- Но, за Бога, не можа ли другаде да експлодира?
- Изстреляли са я от гробището зад болницата.
- Какво? Изстреляли са я от гробището зад болницата "Ал Маамаданий" и паднала върху тях.

"Ал маамаданий" (Баптистка) е друго име на болницата "Ал ахли ал арабий" (На арабския народ).

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини