От х:

Днес в x:

21 цигулари се представят на Международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“

Изображение 1 от 4

    21 изпълнители се включват тази година от Молдова, Румъния, Сърбия и България в изданието на Международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково. 48-ят му брой ще се проведе от 20 до 22 октомври. В него са предвидени и съпътстващи концерти, които ще са с вход “свободен“ за публиката, обясниха на пресконференция заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева и диригентът на Камерния оркестър Цанислав Петков.

    Най-малките участници в тазгодишното издание на конкурса ще са 8-годишните Мина Цанкова от България и Чезар Молдовану от Молдова. Откриването е в 12.30 часа в театър „Иван Димов“ на 20 октомври. Тогава ще стане ясна и поредността на участие в различните възрастови групи чрез жребий.

    Между отличените ще бъде разпределен награден фонд от 6 900 лева.

    Концертната програма същата вечер откриват на сцената на читалище „Заря“ Симфониета Враца и Камерен оркестър Хасково с участието на цигуларката Йоанна Каменарска, който е лауреат на конкурса „Недялка Симеонова“. В програмата е включена премиера на Сюита за оркестър на един от най-добрите автори на филмова музика у нас Кирил Дончев. Публиката ще чуе още Концерт за цигулка №1във фа минор от Панчо Владигеров и Празнична увертюра от Веселин Стоянов.

    Още два концерта са предвидени в следващите дни. Те ще са в театъра.

    „Eastern string quartet“: състав Альона Чехова – цигулка, Лорела Миха – цигулка, Сонила Бяха – виола, Маргарита Глодунова – виолончело, със специалното участие на Мартин Павлов – флейта и Радолф Баха – кларинет се представят на 21 -ви октомври в програмата. Те ще изпълнят произведения на Моцарт и Брамс. Преди концерта ще бъде награждаването на лауреатите от конкурса.

    На 22 октомври на сцената в Хасково излизат Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, които местната публика ще чуе за първи път под диригентската палка на Константин Добройков.

    „Фантазия и Фуга“ на Бах, "Адажио“ на Красимир Кюркчийски, „Серенада“ на Едуард Елгар и „Преобразена нощ“ от Арнолд Шонберг, са включените произведения в програмата.

     

    Трите концерта са с начален час 19.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини