От х:

Днес в x:

Първите сделки по "Европейския небесен щит" ще са готови до края на годината

Германия и девет други европейски държави подписаха споразумение за общо купуване на системи за противовъздушна отбрана, като "Пейтриът", "ИРИС-Т" и "Ароу-3" в момент, в който съюзниците от НАТО се опитват да запълнят пропуските и недостига, извадени наяве от войната на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

В понеделник ЕС прие нови правила за съвместни покупки на оръжие, които дават възможност част от цената да бъде покривана за сметка на европейския бюджет.

В рамките на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел Белгия, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Литва и Нидерландия подписаха споразумение в сряда, което ще изгради правната основа за сключване на сделките.

Заедно с Германия, плюс Словения и Латвия, които подписаха по-рано подобна договорка, тези страни съставляват група от десет държави, която има за цел да бъде инициатор на съвместни обществени поръчки.

През октомври 2022 г. 19 държави по инициатива на Германия, сред които и България, се договориха за изграждане на "Европейски небесен щит". Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че очаква първите сделки да бъдат сключени в рамките на три до четири месеца.

След края на Студената война много съюзници от НАТО намалиха броя на системите си за противовъздушна отбрана, но позицията им, че за тях има ограничена ракетна заплаха, идваща от страни като Иран, се промени драстично с нахлуването на Русия в Украйна, което накара съюзниците от НАТО да се опитат да се справят с недостига на оборудване в областта на противовъздушна отбрана, като в същото време доставят на Киев желаните от него противовъздушни системи.

Създадената преди една година инициатива "Европейски небесен щит" обединява 19 държави, включително Великобритания, Швейцария, Швеция, Австрия, които имат за цел да купят средства за противовъздушна отбрана от други страни, вместо да се разработват нови системи, за да се съкратят сроковете за доставка.

Франция предпочете да не се присъединява към споразумението, защото иска Европа сама да разработи подобен небесен щит и смята, че германската инициатива ще направи Европа зависима от трети страни.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини