От х:

Днес в x:

Те са навсякъде. Дървениците сеят страх и паника в Париж

Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и на влюбените, на историята и на славното минало, на музеите и парковете, на внушителните сгради и на големите булеварди, на Сена с нейните мостове и корабчета. Париж е космополитният град, който всеки си мечтае да посети поне веднъж в живота си. Той е начело на редица класации за предпочитана туристическа дестинация за самотни туристи, за семейства или за младоженци. Париж е бил декор и на много игрални филми и сериали. А догодина ще бъде и домакин на летните Олимпийски игри, за които подготовката кипи с пълна пара, пише БТА.

Но в последно време Париж се превърна в епицентър на медийното внимание по един коренно различен повод. Всъщност за цяла Франция се говори по същия повод не само във френските медии, но и в чуждeстранните. И този повод едно създание с размерите на семка от ябълка и с внушителното латинско наименование cimex lectularius, по-известно сред широката общественост като дървеница. Това насекомо придоби световна слава, равняваща се едва ли не на тази на енигматичната Джоконда на Леонардо да Винчи, изложена в парижкия музей Лувъра.

Те са навсякъде

Ако се съди по информациите на местни, но също и на чужди медии, дървениците са навсякъде в Париж и в цяла Франция.  В столицата те са в киносалоните и театрите, в ресторантите и кафенетата, в хотелите и апартаментите, в метрото и крайградските влакове, в автобусите, на терминалите на летищата, в куфарите и в дрехите на пристигащи във Франция.  И всичко това поражда все по-ескалираща психоза не само у французите, но и у онези, които планират пътуване до Франция, или пък у онези, които ще участват в олимпийските игри в Париж догодина, а също и у организаторите на голямата спортна проява.

"Франция е обхваната от страха от дървениците в момент, в който се готви за домакинството на Олимпийските игри", пише Асошиейтед прес. "Паника около дървениците във Франция”, посочва Франс прес. "Паниката се разпространява с нарастване на случаите на разпространение на дървениците преди Олимпийските игри през 2024 г.”, отбелязва Би Би Си, "Никой не е защитен от дървениците”, добавя Си Ен Ен  -  това са само малка част от заглавията на статиите относно дървениците във Франция, в частност в Париж, които се тиражират в авторитетни френски и чужди медии.

Дървениците не скачат и не летят за разлика от други насекоми, склонни също да предизвикват подобна психоза, като например бълхите или комарите. Дървениците се хранят с човешка кръв. И притежават едно уникално качество, за което хората само  могат да си мечтаят. Дървениците са способни да останат живи месеци, ако не и година, без да се хранят, посочва Асошиейтед прес. Без обичайната им прехрана – кръвта, те могат да забавят метаболизма си и просто да си кротуват и да чакат появата на плячка. Въглеродният диоксид, който всички човешки същества отделят, реактивира дървениците и те отново се впускат в обичайното си занимание – смучене на човешка кръв, разказва френският ентомолог Жан-Мишел Беранже, който в последните седмици редом с дървениците и заради тях се превърна също в истинска медийна звезда. Почти всяка френска или чужда медия, която пише за дървениците във Франция, цитира този специалист, който отглежда и изследва дървениците в лабораторията си в университетската болница "Медитеране” в южния френски град Марсилия.

"Днес ние имаме истинско нашествие на дървеници в медиите”, коментира пред Асошиейтед прес Беранже по повод потока от информации за дървениците, който залива медиите.

Но кошмарите често пъти са подхранвани и от известна истина, отбелязва агенцията. Над едно на 10 домакинства във Франция е имало дървеници в дома си в периода 2017-2022 г., според данните на доклад на френската Национална агенция за здравеопазване и безопасност на храните, цитирани освен от Асошиейтед прес и от Франс прес, Би Би Си и Си Ен Ен. Това са данни от допитване на ИПСОС.

Те обаче може да се окажат далеч от истината, защото дървениците са тема, която много хора не обичат да засягат от страх, че ако някои разбере, че са имали в дома си този обитател, то това ще ги стигматизира и ще им създаде завинаги репутация за нечистоплътност. Мълчанието по въпроса е обаче грешка, казват експерти. Защото нито една социална категория не е имунизирана срещу дървениците, които човек може се открие в дрехите, одеялата или матраците си.

Единственото, от което се интересуват е вашата кръв

"Това не е проблем, свързан с хигиената. Единственото нещо, което интересува дървениците е вашата кръв”, казва ентомологът Беранже. "Независимо дали живеете на сметище или в палат, за дървениците е едно и също”, допълва той.

В миналото дървениците са били често срещано явление, но в даден момент от 20-и век, около 50-те години те вече не са били такава напаст благодарение на мощни инсектициди, които впоследствие бяха забранени заради вредното им влияние върху хората, припомня Франс прес. Постепенно обаче гадинките започват да се завръщат на житейската сцена, особено в гъстонаселени мегаполиси като Ню Йорк. С ерата на глобализацията дървениците стават и пътешественици по света. Благорадение на търговията  и на туризма те могат да достигнат до всяка точка  на планетата ни, посочват Франс прес и Асошиейтед прес. Може да се каже, че голямото завръщане на дървениците в развитите страни  е било преди около тридесетина години, като факторите за това са до известна степен и засиленото потребление на стоки втора ръка, допълва Франс прес.

Преди около месец френски медии съобщиха за случаи на дървеници в парижки киносалони, след което постепенно медиите бяха залети с информации за поява на дървеници къде ли не. Така дървениците станаха "любима тема” не само на медиите, но и по терасите на френските ресторанти и кафенета или сред пътниците в градския транспорт.

"Дървениците ще ме подлудят, не спирам да се чеша само като чуя да се говори за тях, имам чувството, че те са навсякъде по мен”, споделя пътничка в парижкото метро, цитирана от Франс прес.

Телевизия Бе Еф Ем пък редовно разказва за пътници, които щателно оглеждат седалките в превозните средства, преди да рискуват да седнат на тях. Все повече пътници в метрото на Париж дори предпочитат да не сядат изобщо въпреки дългото пътуване.

Освен с информации за появили се дървеници почти навсякъде в Париж и други селища, социалните мрежи бяха залети и с любителски кадри на неидентифицирани животинки уж лазещи в превозните средства, по терминалите на летищата, по седалките на кината. Пред телевизия Бе Еф Ем пожелала да запази анонимност парижанка разказа как била налазена от дървеници, докато гледала филм в парижки киносалон. Когато се прибрала у дома си, тя изпрала дрехите си, но пропуснала да изпере раницата си и оттам гадинките плъзнали из дома ѝ.

Южнокорейска блогърка с два милиона абонати пък показа във видеоклип ръцете си, покрити със следи от ухапвания, както тя твърди, след пътуване в метрото на Париж, предаде Франс прес. На аматьорски клип се виждаше как ученици напускат набързо амфитеатър в Екс ан Провас в Южна Франция заради това, че там имало нашествие от дървеници. Франс прес съобщи и за евакуирано спешно отделение на болница в Северна Франция и за две опразнени училища в Южна Франция заради появата на дървеници.

Достатъчно е да отворите дори и една статия за дървениците на телефона си и после в приложението ви за Фейсбук започват да ви заливат клипчета на парижанки, чистещи щателно жилищата си и инспектиращи матраците си, или ви засипват публикации със съвети как да разпознавате дървениците и как да се справяте в домашни условия с тях, например чрез поставяне на дрехите във вакумирани пакети, които се слагат във фризера, или чрез пране при висока температура, защото вледеняващият студ и адската горещина са естествено оръжие срещу дървениците.

Не всички сигнали за дървеници обаче се оказват истина. Така например френската железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) заяви, че в последните седмици е получила 37 сигнала за дървеници във френски влакове и нито един не се е оказал истина след щателна проверка. Подобен извод е направила и парижката компания за градски транспорт Ер А Те Пе (RATP) , която е проверила метровлаковете на Париж след подадени над десет сигнала в последно време и не е открила дървеници.

И нечий бизнес процъфтява...

Всичко това се превръща в истинска манна небесна за фирмите, които се борят с дървениците. Процесът по ликвидиране на нашествието на дървеници често пъти започва с появата на мястото на специално обучени кучета. Те надушват миризмата, която отделят дървениците. Когато четириногите потвърдят, че в даден обект има дървеници, то фирмите за борба с тези вредители третират района подобаващо.

Кевин Льо Метр, директор на фирмата "Лют  Антинюизибл” (чието име от френски се превежда като Борба срещу вредителите), казва, че всеки ден има десетки и десетки сигнали за предполагаемо нашествие на дървеници. "В миналото хората не реагираха дори на ухапванията. А сега е достатъчно те да видя ухапване и не се питат дали е от дървеница или не. Те ни звънят директно”, казва Льо Метр. Същото разказва и Силвен, който работи във  фирмата "Ижиен сервис солюсион”, също борещата се с вредителите. „Хората ни звънят и ни викат у дома си, щом бъдат ухапани от някакво насекомо. Може да е паяк, може да е комар, но те ни викат незабавно”, разказва и Сам, който е началник на отдел във фирмата "Експер Ижиен”, също специализирана в областта на борбата с насекомите.

"Дървениците не са вектор на болести, но те са нещо, което изтощава физически и нервно хората”, казва Паскал Дьолоне, паразитолог и ентомолог от Националния университетски център в Ница, цитиран от Франс прес.

Той визира това, че ако човек се окаже с дървеници у дома си, ще му коства доста физически усилия да се отърве от тях. А след това дълго време у него остава и страхът да не се повтори бедствието. Но дори и да няма човек дървеници в жилището си, при четенето на всички медийни информации за тях, той е обхванат от непрестанно чувство на безпокойство и винаги е нащрек, което също е изтощаващо психически.

"И ако тези вредители пораждат такова безпокойство, то е защото проблемът касае всеки, независимо от възрастта и социалния статус. Той засяга както богатите, така и бедните”, посочва Дьолоне, цитиран от Франс прес.

"Що се касае за разпространението на дървеници във Франция, това е една реалност, която е трудна за отричане”, добавя той „От пет-седем години сме свидетели на експоненциално увеличаване на огнищата на зараза с дървениците”, посочва експертът.

Във Франция се бавят с мерките

Той обаче допълва, че не само Франция е засегната от това увеличение. Първите засегнати от него страни са били англоезичните държави, като например Австралия по времето, когато Сидни беше домакин на летните Олимпийски игри през 2000 година. В САЩ увеличението на случаите на огнища на дървеници се наблюдава от около 15 години. В тези страни бяха  положени огромни усилия за възпиране на разпространението на гадинките, добавя специалистът.

"За сравнение у нас (Франция) има крещящ недостиг на точни данни за еволюцията на дървениците”, допълва Дьолоне и критикува управляващите за закъснението в действията по въпроса.

Всичко това поражда безпокойството на парижките хотелиерите и на собствениците на квартири за краткосрочно отдаване под наем, които се надяват на големи печалби от увеличения поток от туристи догодина заради Олимпийските игри. Силно притеснение има и сред собствениците на киносалони. Те бяха тежко засегнати от локдауните заради коронавируса и сега ги връхлита ново "дървенишко” бедствие. Дори и информациите в медиите за пълни с дървеници киносалони да се окажат непотвърдени, дори и даден киносалон да бъде третиран от специализирана фирма в случай на нашествие на дървеници, има риск паниката у хората да си остане и хората просто да спрат да ходят на кино, предупреждават представители на индустрията, съобщава вестник "Паризиен”.

В публикация по темата Си Ен Ен посочва, че паниката заради дървениците е рискувала да помрачи и Парижката седмица на модата, протекла съвсем наскоро, след като в социалните медии се появиха информации за забелязани дървеници в шикозен френски ресторант.

Дървениците се превърнаха в проблем, за който на година се харчат милиони и изкореняването на който не е лесна задача, коментира Си Ен Ен.  Но това не е единственият проблем например на Париж.  Столицата е известна с популацията си от плъхове. Броят им нарасна със стачката през пролетта на сметосъбирачите, протестиращи срещу пенсионната реформа. Тогава дълго време купища с боклуци се трупаха по парижките улици за голямо удоволствие на плъховете. После пък изникна проблемът с информациите за нечистите води на река Сена, а организаторите на Олимпийските игри в Париж имат намерение да използват реката за някои от плувните състезания по време на тях. С разрешаването на проблемите с плъховете и с мръсните води на Сена кметицата на Париж, социалистката Ан Идалго натовари заместника си Еманюел Грегоар, разказва Си Ен Ен.  Именно той е бил натоварен и с мисията да поплува в река Сена през юли, за да покаже на хората, че водите й не са мръсни, посочва медията. Сега според информациите именно Грегоар е бил този, който е започнал да умолява премиерката на Франция Еманюел Борн да организира силен правителствен отговор на бедствието с дървениците, отбелязва Си Ен Ен. Очевидно Борн се е вслушала в призивите му, защото за днес тя организира междуведомствено заседание по темата, посочват Асошиейтед прес и Франс прес.

Има ли психоза

А доскоро френският делегиран министър на транспорта Клеман Бон казваше:

"Няма нарастване на случаите на разпространение на дървениците, няма психоза, не бива да има паника”, припомня Франс прес. Въпреки че Бон беше признал, че все пак "дървениците са ад”.

Според експерта Беранже проблемът с дървениците, който не е само и единствено френски, както излиза от медийните публикации,  е и доста преувеличен в случая с Франция, посочва Би Би Си в статия по темата.

Британската медия откроява в публикацията си три фактора за разпространението на дървениците и за глобализацията на проблема. На първо място са контейнерната търговия и туризмът. На второ място е това, че след изтребването на дървениците след Втората световна война с мощни, но и вредни за хората препарати, оцелелите от това масово изтребление насекоми са станали много по-устойчиви на инсектицидите, а днешните дървениците са техни правнуци и следователно в много случаи са още по-устойчиви на препаратите, с които сега ги третират специализираните фирми.

Третият фактор за появата на повече дървеници на повече места, колкото и да е изненадващ, е намаляването на популацията на хлебарките. Хлебарките са естествен хищник на дървениците. Но хлебарките са намалели, защото жилищата днес са по-чисти благодарение на изобилието от почистващи препарати на пазара. Но това не значи, че съвършено чисто жилище не може да се зарази с дървеници, които "се движат заедно с хората, в хотелите, в обществения транспорт”, припомня от своя страна експертът Беранже, цитиран от Асошиейтед прес. Пред Би Би Си пак той говори и за съществуването на така наречените „суперразпространители” на дървеници, но и на други всевъзможни гадинки. Обикновено става дума за маргинализирани и бедни хора, неспособни да поддържат ред в дома си . Жилищата им често пъти са отвратителна гледка и властите трябва да се захванат именно с този проблем, защото такива "суперразпространители” всеки път като напуснат дома си изнасят дървеници или други гадини навън и ги разпространяват дори сред маниаците на чистотата.

Според Франс прес едни от факторите за разпространение на дървениците е и това, че някои хора изобщо не се обръщат за помощ към фирми за борба с насекомите, тъй като стойността на услугите им не е малка. Други пък прибягват до методи за справяне с бедствието, които не са ефикасни.

Дървениците по-рано през седмицата нахлуха и във френския парламент, но не като физическо присъствие, а  под формата на оживени дебати какво да се прави във връзка с този проблем, посочват Франс прес и Си Ен Ен. Любопитното беше, че тези дебати показаха и разделение по въпроса по партиен признак. Представители на радикалната левица "Непокорна Франция” и на Социалистическата партия препоръчаха проблемът с дървениците вече да попада в обхвата и на застраховките на жилищата и когато се наложи третиране на едно жилище за дървеници, застрахователите да покриват разходите. А представители на крайната десница и по-твърдолинейни представители на десноцентристите пък свързаха увеличаването на дървениците с увеличената имиграция във Франция. Такова мнение изрази например лидерът на депутатите от "Републиканците” в Националното събрание  Оливие Марлейкс. Според него първите, които са подали сигнал за масирано присъствие на дървеници във Франция, са били служители на асоциация от центъра за административно задържане на имигранти в Роаси, посочва френската медия Ар Ем Се. Представители на левицата и на радикалната левица се възмутиха от подобни изводи. Според депутата Адриен Клуе от "Непокорна Франция” важна роля в разпространение на дървениците играе, както той се изрази "еърбиенбинизацията”, тоест отсядането на туристи в жилища за краткосрочно отдаване под наем от типа на тези предлагани в платформата Ер Би Ен Би.

Кои са причините за ръста

Връзка между имиграцията и дървениците направи миналия петък и френският журналист и коментатор Паскал Про, водещ на емисията "Часът на професионалистите” по канала Си Нюз. Про е възприеман като последовател на крайнодесния полемист Ерик Земур и е известен и като негационист на климатичните промени. Срещу него е имало и сигнали за проява на омраза към негови колежки. В предаването си от миналия петък Про заяви, че проблемът с дървениците може да е свързан с имигрантите, защото те нямат същите хигиенни условия, като условията на френска територия. "Има много имигранти в този момент във Франция. Тези хора може би донасят дървениците, защото те живеят на улицата, защото може би нямат достъп до всички услуги като другите хора?”, каза той. Тогава неговият събеседник в студиото Никола Ру дьо Безийо, собственик на фирмата "Догдетектор” и на  сайта "Бедбъгс”, специализирани в борбата с дървениците, му припомни, че това изобщо не е вярно и че дървениците нямат връзка с хигиената, защото проблемът може да засегне абсолютно всеки. След което журналистът се опита да замаже положението като заяви, че е искал да каже, че "например по летищата многото туристи, които пристигат с багажите си, може да пренасят и дървеници”. Заради връзката, която Про се опита да направи между имигрантите и дървениците, политици сезираха френския Орган за регулация на аудиовизуалните и цифровите комуникации (ARCOM).

А на парламентарното заседание, посветено на дървениците, депутатите от "Непокорна Франция” призоваха да се разработи национален план за превенция срещу тези насекоми и за отпускане на спешни средства за борба с тях, предаде Франс прес. Партията призова и за създаване на обществени служби за дезинсекция. А лидерът на парламентарната група на партия "Възраждане” на президента Еманюел Макрон – Силвен Маяр,  каза, че управляващите са решили да превърнат въпроса с дървениците в приоритетен. Министърът на здравеопазването Орелиен Русо пък заяви, че когато "човек има дървеници у дома си това е истински ад, но не е повод за паника".

Не такова е обаче мнението на британския журналист Хю Скофийлд, който в статия в Би Би Си разказва как преди година 29-годишният му син, който бил психически стабилен, открил дървеници в жилището си в 20-и район на Париж. След дълга борба с тях, вредителите били унищожени, но психиката на младежа също пострадала сериозно. Дълго време той не можел да спи, внушавал си, че нещо го лази, проблемът се превърнал в обсесия за него. Едва след като извикал фирма за проверка на жилището с обучени кучета и те не открили нищо, той започнал да се съвзема.

За разлика от този пострадал от "дървенишния" феномен млад мъж, някои потребители на социални мрежа се отнасят към въпроса с дървениците лежерно и тези дни във Фейсбук например се завъртя майтапчийска емблема за летните Олимпийски игри във френската столица, на която фигурира дървеница заедно с плъх, придружавани от петте разноцветни олимпийски кръга и надписа: "Париж 2024".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини