От х:

Днес в x:

САЩ не планират техни военни да участват в сраженията в Израел

Правителството на САЩ не възнамерява да изпрати военни на място след нападенията срещу Израел от страна на ислямистки бойци от “Хамас“, но ще защитава интересите на САЩ в региона, заяви говорител на Белия дом, предаде Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че "няма съмнение, че има известна степен на съучастие" от страна на Иран в подкрепата на Хамас, но президентът Джо Байдън не е видял осезаеми доказателства, че Иран е участвал пряко в подготовката на сегашната криза.

Кърби заяви пред репортери, че Белият дом очаква допълнителни искания от страна на Израел в сферата на сигурността и ще се опита да ги изпълни. възможно най-бързо.

"Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим интересите на националната си сигурност и да изпълним ангажиментите си в областта на сигурността по целия свят, включително в този регион, поради което изпратихме самолетоносач в източната част на Средиземно море", каза Кърби пред телевизия CBS, предаде ТАСС. "В момента нямаме планове да разполагаме войски в Израел, но отново, винаги ще се ръководим от нашите интереси", подчерта той.

Той също така заяви, че "е твърде рано да се каже, че сме ударили спирачките“ на усилията за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, а че тази дипломация все още трябва да се насърчава.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 900 души бяха убити при атаки на "Хамас" в Израел. Ранени са над 2600. Около 150 души са били отвлечени от "Хамас“, съобщи пресслужбата на израелското правителство.

Сред убитите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Организацията на американските държави.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини