От х:

Днес в x:

Атаката на "Хамас" срещу Израел може да се сравни с 11 септември

Българският дипломат Мирослав Зафиров, политически съветник на мисията на ООН в Израел, коментира по bTV в неделя избухналата война след атаката на групировката "Хамас" в израелската територия.

В 6 ч сутринта в събота започна масиран ракетен обстрел по територията на Израел. Той се оказа част от комбинирана атака с т.нар. специални части на военното крило на "Хамас", които навлязоха в територията на Израел - нещо, което и в момента е трудно да се дискутира как се стигна до това.

Тази атака може да се сравни с 11 септември.

Причините за тази война в момента са тези, които имахме и преди една година, и преди две години - опитваме се да работим с тези факти през последните години доста усилено. Но, за съжаление, през последните месеци наблюдаваме един процес, при който и от двете страни доста беше втвърден тонът, но някои неща, които се случиха, особено по западния бряг, особено между палестинското население, което живее там, и заселниците, изключително много ескалира напрежението.

В този смисъл е доста показателен фактът, че и двете страни, озаглавиха своите операции "око за око", търсейки старозаветно значение. Мисля, че наистина в момента се намираме в старозаветен дискурс "око за око". Това, което мен страшно много ме притеснява, е, че доста хора ще ослепеят, преди да видим края на тази криза.

"Хамас" като че ли си позволи да протегне ръка и да наложи влияние сред населението от източен Йерусалим и немалка част от западния бряг - това е огромен провокиращ фактор. Само преди месец един от висшите лидери на "Хамас" в обръщение към нацията се обърна и призова всички палестинци, независимо от това къде се намират - дали на територията на Израел или на Палестинската автономия на западния бряг или в Газа, да се вземат в ръце и "с оръжие или каквото имат да се противопоставят на окупацията". В събота сутринта след началото на атаката същото заявление в същия дух направи и лидерът на военното крило на "Хамас". Той каза същото и този призив е призив към всички.

Така че в събота беше обявена война от страна на "Хамас" срещу Израел.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини