От х:

Днес в x:

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност, нивото остава най- ниско - трето, и това означава, че трябва да се внимава. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след заседание на Националния контратерористичен център. 

До този момент са проведени две заседание на Националния контратерористичен център във връзка със стартиралите бойни действия между Израел и палестинските територии, който е под координацията на Държавна агенция „Национална сигурност. На базата на тези заседания е изготвен доклад, който е изпратен на министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична дейност на територията на страната, обясни премиерът. 

По отношение на местата, които по принцип са с повишен риск – летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел, там е повишено нивото на риск на жълто ниво – внимание. Предприети са действия от институциите, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове, посочи Николай Денков. 

Той добави, че по отношение на държавните институции, нивото остава най-ниското възможно – зелено, така че там нямаме повишен риск.

„В същото време ситуацията се променя много бързо. Това, което обсъждахме с колегите от службите, е че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, което може да доведе в по-краткосрочен план до повишаване на бежанските потоци и до рискове, свързани с доставка на суровини, и оттам и за цените на тези суровини. Има по-общи рискове на глобално ниво, но за тях ще говорим, ако се наложи, през следващите дни“, каза още Николай Денков. 

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Той извършва анализи и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище, и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност. Дейностите на Центъра се осъществяват от служители на ДАНС, МВР, Държавната агенция „Разузнаване“, службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“ към Министерството на отбраната.

Движението „Хамас“ предприе в събота атака срещу Израел, боевете продължават и днес.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини