От х:

Днес в x:

До 15 октомври приемат заявления за помощи за ученици, подлежат на връщане при 5 отсъствия за месец

До 15 октомври е срокът за подаване на заявления декларации за отпускане на еднократни помощи за ученици, записани в 1-ри, 2-ри, 3-ти, 4-ти и 8-ми клас. Това съобщи на пресконференция главният експерт Васка Атанасова от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Хасково. Размерът на еднократната помощ е 300 лева и се изплаща на два транша: 150 лева след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът от 150 лева в началото на втория срок, ако детето продължава да посещава училище.

Помощите подлежат на възстановяване, ако учениците допуснат 5 неизвинени отсъствия за един месец, не постъпят в училище или не продължат обучението си във втори срок.

Помощта се отпуска независимо от дохода на семейството и при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството – в приемно семейство, в социален център.

Заявленията за отпускане на еднократна помощ могат да се подават на място в дирекция „Социално подпомагане“ в Хасково по настоящ адрес, на електронен адрес, чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на НАП, с квалифициран електронен подпис или чрез Български пощи.

Важно е да се отбележи, че в случаите, в които към подадените вече заявления от родители на деца в 1-ви и 8-ми клас не е приложен удостоверителен документ от училището, заявленията ще бъдат обработени от дирекциите за социално подпомагане след получаване на служебната информация от МОН в началото на октомври, и съответно ще бъдат изплатени след 15 октомври.

Към 25 септември в Хасковска област са подадени общо 5629 заявления за отпускане на еднократни помощи за ученици, записани в 1-ри, 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Издадени са 5409 заповеди за отпускане, 17 отказа, а 203 са в процес на обработка. Към същата дата са подадени общо 1363 заявления за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в 8-ми клас. Заповедите за отпускане са 1283, има 5 отказа, а 75 са в процес на обработка.

Отказите са за това, че не е изпълнено условието за постоянно пребиване в страната и не са отстранени нередовности в дадения 14-дневен срок (различен настоящ адрес или пребиваване на територията в друга държава). В повечето случаи семействата са отстранили нередовностите, подали са нови заявления и помощта е отпусната.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини