От х:

Днес в x:

Предложение за туристическа разходка из забележителностите край Сърница

    Есента чука на вратата. Летният туристически сезон е към своя край и за хората, които обичат да ходят в планината, скоро няма да има много подходящи моменти. Затова ние Ви предлагаме една разходка на близко разстояние. Подходяща е за хора, които не са свикнали на големи натоварвания, а и се изминава за един ден. С наближаването на трите почивни дни предложението ни е още по-подходящо.

    Предлагаме ви да посетите района на село Сърница. Локацията е на около 30 километра от Хасково. В района на китното село от Изтони Родопи може да откриете тишината и спокойствието на природата. Една от местностите, която може да посетите е „Орлови скали“ или т.нар. „Дуган кая“. До мястото се стига лесно, а на финала има изградено място за отдих. За „Орлови скали“ има различни теории. Според една от тях мястото е скално светилище и е част от тракийски култов комплекс. Част от скалите стигат до 30-40 метра височина. На тях има култови ниши. На места могат да се забележат фигури, наподобяващи човешко лице. Още през 70-те години на миналия век мястото е обявено за природна забележителност.

    До „Орлови скали“ се стига лесно. След навлизане в село Сърница се изкачвате с кола по пътя, след бившето училище завивате наляво. По прав път, част от който е асфалтиран, се стига до два язовира, където може да паркирате автомобила си. После следвате маркировката и навлизате в гората. По екопътека се стига до „Орлови скали“, където освен да се любувате на пейзажа, може и да си организирате пикник.

    Близо до „Орлови скали“ се намира още една местност – „Купена“. За нея също се смята, че е част от култов комплекс. Скалите отново са с ниши и се издигат на високо. Пътят до „Купена“ стартира отново от същата екопътека. На път за „Орлови скали“ има указателни табели, по които може да се ориентирате. След като навлезете в гората, вървите напред, а табела указва завой надясно. Наклонът е леко стръмен, но бъдете сигурни, че си заслужава. На „Купена“ отново е изградена беседка, а като се качите на скалата, оттам се простира красива гледка.

    Това е нашето предложение за разходка. А за тези, които искат да вървят повече, може да предложим и разходка до местността „Петте чучура“. След стигане до „Орлови скали“ се ориентирате по табелите и отивате до река Олу дере, край която се намират „Петте чучура“. Естествено там също има къде да си починете и да се заредите с енергия за обратния път.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ху
      Хубаво изглежда
      11 0
      16:30, 17 сеп 2023
      Навремето имаше голямо училище, кръчма, кафенета, а сега само пейзажи! Скоро и хора няма да останат, кой по големите градове, кой в чужбина!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини