От х:

Днес в x:

Парламентът отхвърли предложените от БСП промени доходите на младите хора до 26 г. да са необлагаеми

Със 70 гласа „за“, шест „против“ и 102 „въздържал се“ парламентът отхвърли на първо четене внесения от „БСП за България“ законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Промените предвиждаха подпомагане на младите хора, ненавършили 26-години, като техните доходи да са необлагаеми. Предлагаше се и доходите от трудови правоотношения до размера на линията на бедност за всички лица, независимо от възрастта, също да са необлагаеми. 

Измененията подкрепиха от „Възраждане“, "БСП за България" и "Има такъв народ", както и по един депутат от ГЕРБ-СДС и от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Законопроектът беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.  

Ирена Анастасова („БСП за България“) посочи, че по данни на социологически изследвания 91 процента от българите смятат, че основният фактор да не раждат деца и да емигрират извън България са ниските доходи. Нашето предложение - на първо време да бъде освободен от данък минимумът, е първа стъпка към необходимостта да мислим сериозно да освободим от данък минималната работна заплата и се надявам това да се случи с бюджета за следващата година, посочи тя. По думите  това ще остави един финансов ресурс в семействата, който не е достатъчен, но все пак дава глътка въздух.  

Мартин Димитров от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) посочи, че като се предлага такъв законопроект, в мотивите му трябва да е ясно колко ще струва. Няма оценка какъв е разходът за бюджета от въвеждането на тези мерки и това е крайно несериозно, коментира той. Димитров отбеляза, че при приемането на бюджета са предотвратили огромния риск от повишение на данъците и са предприели мерки за ограничаване на дефицита. Сега от БСП казвате защо да не въведем още една мярка от 2024 г., която може би ще струва над 1 млрд., като сте напълно наясно, че това може да стане само с цената на голям дефицит, коментира той.

Мартин Димитров коментира, че най-важният въпрос е как да привлечем младите хора да остават, да работят и да се връщат в България. Отговорът е висок растеж на икономиката, който води до по-високи заплати, посочи той. По думите му за висок растеж задължително трябва запазване сегашното ниво на ниски данъци и съдебна реформа, включително промяната на Конституцията, и електронизация. Да има необлагаем минимум е мярка, която има място да бъде обсъдена, но можем да я въведем, когато имаме гаранции, че тя не води до прекомерен бюджетен дефицит, посочи Димитров. 

В хода на дебата беше засегната темата за демографската ситуация в България. 

Иван Ченчев от левицата коментира, че демографската катастрофа отдавна е надвиснала над България и депутатите трябва да се отнесат много сериозно към този въпрос. 

„Демографски срив в България“ е доста смело изказване, коментира Илина Мутафчиева от ПП-ДБ. Тя посочи, че въпросът е не колко деца раждат младите българи, а къде успяват да се реализират. Последното нещо, от което младите хора се интересуват, е това облекчение, което вие предлагате, обърна се Мутафчиева към БСП.  

Нямаме демографска криза, права сте, имаме демографски апокалипсис, репликира я заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев („Възраждане“). 

Безумие е да се каже, че в България няма демографски срив, коментира и председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова. По думите ѝ България е в „демографска смърт“ и сме най-бързо изчезващият народ. Младите хора не се интересували от такава подкрепа от държавата – как, докато бяхме заедно в управлението, се интересуваха от безплатни детски градини, безплатни учебници, данъчни облекчения, а вече не се интересуват от такава политика, обърна се Нинова към ПП. Не ви е проблемът в лявата политика и социалистите, посочи тя. "Пътници сте не заради БСП, БСП ви даде възможност чрез правителството да покажете някакво лице и политика, сега сте в ъгъла, сега сте на дъното заради партньорите си сега", коментира Нинова. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини