От х:

Днес в x:

Болницата в Любимец лекувала само по половин пациент на ден. Минава на физиотерапия от тази година

Д-р Динчо Генев

Общинската болница в Любимец лекувала средно по 0.58% пациента на ден. Това показват изчисленията на Министерството на здравеопазването след вътрешен одит в дейността на 142 лечебни заведения в страната. За цялата 2009-та година болницата в Любимец е обслужила само 214 пациента и е работила само по 5 клинични пътеки. Дори и нарочената за закриване болница в Ивайловград има по-добри показатели - 7 договора със Здравната каса и 404 преминали пациента. Заради лошите показатели от тази година болницата в Любимец ще обслужва само 5-6 клинични пътеки по физиотерапия. В Ивайловград ще се обслужва само 1 /една/ клинична пътека - по лечение на пневмония. Това съобщи председателят на лекарския съюз в областта и шеф на харманлийската болница д-р Динчо Генев. Категорично обаче болниците няма да бъдат закрити, каза той.

Начело в класациите по неефективност в страната са болниците в Кулата-0 договора и 0 пациенти и Трън-1 договор и 94 пациенти. Такива болници няма да сключат договори с касата през тази година. Дори и да бъдат закрити обаче, филиалите на Спешна помощ в тези градове ще продължат да функционират, като ще позволят на пациентите от тези населени места бързо да получат достъп до качествени медицински услуги, успокояват от здравното министерство.

Използваемостта на леглата в лечебните заведения през миналата година е била само 12 %.За да бъде ефективен, легловият фонд трябва да бъде натоварен поне до 70%. Половината от болниците в страната работили само по 50 и по-малко клинични пътеки от възможни 298. Причината? Липса на специалисти.

Дори и най-ефективните болници лекуват средно по 5 пациенти на ден. Това означава, че качеството на лечението, което предоставят са изключително ниски. В същото време тези лечебни заведения са усвоили около 56 млн. лв.

Твърдението за неефективност бе отхвърлено от д-р Генев. Според него общинските болници в страната лекуват 30% от пациентите в България, а използват само 15% от парите на касата.

По - късно очаквайте и интервю с д-р Генев по проблемите на болничната помощ в региона.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини