От х:

Днес в x:

Асен Василев отговори на "Възраждане" за дирекция "Правна защита"

Министърът на финансите Асен Василев съобщи за нарушения на дирекция "Правна защита" в неговото ведомство по време на парламентарния контрол, в който получи въпрос от "Възраждане" защо на три пъти се опитва да премести структурата в Министерството на правосъдието. Мотивира желанието си с това, че няма логика оглавяваното от него ведомство да дава мнение по правни въпроси и опроверга ширещото се мнение, че въпросната дирекция не е загубила нито едно арбитражно дело досега.

Василев направи вече няколко опита да прехвърли тази дирекция към правосъдното ведомство, но идеята му досега не бе подкрепена. Опонентите му пък коментираха многократно, че амбицията му е свързана с това други адвокатски кантори да получат възможност да работят по такива дела.

Министърът посочи, че след като има решение на парламента това местене да не се състои, то се предвижда да има междуведомствен съвет съвместно с Министерството на правосъдието, където напълно прозрачно и компетентно да се вземат тези решения, обясни Василев.

"Една от причините да искам дирекция "Съдебна защита" да се премести в Министерството на правосъдието, е, че голяма част от въпросите са за процесуално представителство и не е работа на министъра на финансите да преценява дали да се разпита даден свидетел и какви процесуални стъпки да бъдат взети. Това трябва да се прави от компетентни юристи, каквито има доста повече в Министерството на правосъдието", обясни Василев.

Подчерта, че в случая става дума за отказ от правомощия и затова няма логика да се правят внушения и инсинуации.

Самият Златанов се закани партията му да задълбочи диренията си по случая до достигането до обективната истина, защото в момента по думите му съществуват "едни подозрения в широката общественост", че чрез опита за тези промени три пъти поред се цели облагодетелстване на "определени обръчи от адвокатски дружества", които биха напълнили и черни партийни каси. В отговор Василев го репликира, че ако ще се говори по този начин, то съществуват също така в широката общественост "едни подозрения, че едни пари са разрешени на едни партии да защитават едни порочни корупционни практики".

Министърът призова Златанов да не се позовава на публикации в медиите, които депутатът цитира, а да изпрати запитвания, на които ще му се отговори.

Съобщи и че проверки на инспектората, и на на вътрешния одит във въпросната дирекция са установили, че тя работи без вътрешни правила и един човек решава какви да са критериите за конкурсите за адвокатските кантори, той ги провежда и оценява и после прави възлаганията и абсолютно сам определя какви и дали да бъдат плащанията.

Това ставало на базата на пълномощно от министъра от 2015 г., което след тази година не е подновявано от никой следващ на поста. "Има доста други открити нарушения в съответната дирекция", добави Василев, сред които посочи такива, свързани със сигурността на информацията и начина, по който са правени възлаганията към адвокатски кантори.

Даде пример с фактура, според която на адвокат е платено за работа в продължение на 19 часа, извършена в рамките на едно денонощие. Допусна, че е възможно такъв да е бил случаят, но подчерта, че никой не е проверил истинността на това обстоятелство. Опроверга твърденията, включително и на Златанов, че тази дирекция няма загубени дела, макар да даде пример с тежката загуба на делото на НЕК с "Атомстройекспорт", с уточнението, че то не е водено от тази дирекция.

Трябва да има компетентни хора от Министерството на правосъдието, които да могат да дават процесуалните указания и да участват в прегледа на дейността на адвокатските кантори, за да сме сигурни, че ще бъдат правилно дадени заданията и предприети стъпките и одитирани всички действия и фактури, заключи министърът.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини